Index Vakbarát Hírportál

Kerényi rossz fényt vet a megbízóira

2013. május 24., péntek 12:26

A Magyar Színházi Társaság elnöksége visszautasítja Kerényi Imre miniszterelnöki megbízottnak a Belvárosi Polgári Szalonban rendezett beszélgetésen elhangzott szavait - írják közleményükben.

"A megnyilatkozás magánemberként is elfogadhatatlan, Kerényi Imre jelenleg azonban miniszterelnöki megbízottként engedi meg magának a tűrhetetlen hangnemet. A Színház- és Filmművészeti Egyetem lejáratása és burkolt fenyegetése, a kirekesztő szavak használata megengedhetetlen és nem maradhat válasz és következmények nélkül" - írja a társaság, melynek 22 budapesti és 23 vidéki színház a tagja.

A Magyar Színházi Társaság elnöksége felhívta az illetékes kormányzati szervek irányítóinak figyelmét arra, hogy Kerényi Imre ilyen megnyilvánulása "rossz fényt vet megbízóira, kárt okoz megosztott kulturális életünknek, és megcsúfolja a demokratikus Magyarország alaptörvényben rögzített értékrendjét".

A társaság azután adta ki közleményét, hogy kedden kiszivárgott a City TV felvétele, amin Kerényi Imre áprilisban a Belvárosi Polgári Szalon áprilisi rendezvényén azt mondta, hogy Vidnyánszky új színháza „nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről”.

De Kerényi Imre nekiment a a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek is, amelyről azt mondta, hogy "ha alkirály lennék, úgy elvenném ennek az egyetemnek a pénzét, mint a nyavalya, és áttelepíteném egy színházhoz. Aztán csináljanak amit akarnak. Azt gondolom, egy nemzeti kultúrában a színészeket nemzeti szellemben kell nevelni, pont. Én úgy vettem észre, hogy kitűnő színészeket képeznek, de kis rabszolgák. Jól szót fogadnak, igen, rendező bácsi, minden nagyon jó, hú de nagyon balliberálisak, mert azt muszáj".

Rovatok