Index Vakbarát Hírportál

44 év után sincs kegyelem Mansonéknak

2013. június 6., csütörtök 16:48

Negyvennégy év után sem szabadulhat Leslie Van Houten, a hírhedt Manson-banda egyik tagja, akinekkegyelmi kérvényét ismételten elutasították. A 63 éves nő most próbálkozott húszadszor. Leslie Van Houtent a LaBianca házaspár lemészárlásában játszott szerepéért ítélték el. Leno és Rosemary LaBiancára egy nappal azután csapott le a Manson család 1969 augusztusában, hogy végeztek Roman Polanski filmrendező feleségével, az akkor nyolc hónapos terhes Sharon Tate színésznővel, valamint négy másik emberrel.

Leslie Van Houten szerdán állt ismét a kegyelmi bizottság elé. A testület elnöke szerint azonban a nő mindmáig nem tudott magyarázatot adni arra, hogy egy intelligens, jól szituált nő, mint ő, hogyan követhetett el ilyen kegyetlen és brutális gyilkosságokat. Az elítélt azt mondta a bizottságnak, megváltozott, és annak szenteli az életét, hogy jobbá váljon. "Tudom, hogy megbocsáthatatlan, amit tettem, de ki tudok alakítani egy olyan életet, amelyben a jóvá teszem a dolgokat" - hangoztatta.

Leslie Van Houten a Tate-gyilkosságokban nem vett részt, a tárgyalása során beismerte, hogy részese volt a LaBianca házaspár lemészárlásában, de csak azt, hogy megkéselte Rosemary LaBiancát, miután a nő már halott volt. Charles Mansonról, a szekta vezetőjéről szólva most azt mondta, "a hozzám hasonló emberek nélkül sohasem tehette volna meg azt, amit tett".

A szerdai meghallgatáson az államot képviselő Patrick Sequiera, Los Angeles-i helyettes körzeti ügyész ellenezte, hogy a nő szabadlábra kerüljön. "Vannak olyan bűnök, amelyek olyannyira kegyetlenek, iszonyatosak és szörnyűek, hogy nem lehet szó kegyelemről" - mondta. Az elítélt ügyvédje szerint Leslie Van Houten "Dante poklába süllyedt, az juttatta oda, hogy maga az ördög, Charles Manson mellé szegődött", de már megváltozott - fogalmazott. Michael Satris a Manson család legfiatalabb, legkevésbé bűnös tagjaként festette le ügyfelét, aki jó családból való volt, de kábítószerezni kezdett, majd a Manson-szekta tagja lett.

Leslie Van Houten legközelebb öt év múlva állhat a kegyelmi bizottság elé. Charles Manson, valamint három követője - Bruce Davis, Patricia Krenwinkel és Charles "Tex" Watson - továbbra is börtönben van. Társuk, Susan Atkins a rácsok mögötthalt meg 2009-ben rákban.

A most 78 éves Manson már nem is akar kiszabadulni, kijelentette, hogy a börtön az otthona és ott akar meghalni. Bruce Davist kis híján szabadon bocsátották - a kegyelmi bizottság 2013 márciusában elfogadta a kérelmét, Kalifornia kormányzója azonban megvétózta a döntést. Davis nem vett részt a Tate-LaBianca-gyilkosságokban, Charles Mansonnal és másokkal együtt egy zenész, Gary Hinman és egy kaszkadőr, Donald "Shorty" Shea meggyilkolásában találták bűnösnek.

Rovatok