Index Vakbarát Hírportál

Nem jártak sikerrel az európai filmesek Barrosónál

2013. június 12., szerda 12:05

Az európai kulturális sokszínűséget veszélyezteti az Európai Bizottság, ha ragaszkodik ahhoz, hogy az audiovizuális ágazatra is vonatkozzon az Egyesült Államok és az Európai Unió között a jövő év végére megszülető szabadkereskedelmi egyezmény - közölték európai filmesek azután, hogy kedd este találkoztak José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.

"Nagy csalódással távoztunk erről a találkozóról" - mondta Radu Mihaileanu román rendező, a küldöttség tagja. José Manuel Barroso "veszélyes ember az európai kultúra szempontjából, mindent összelapít" – tette hozzá Costa-Gavras francia filmrendező az Európai Parlamentben az EB elnökével tartott találkozó utáni sajtótájékoztatón.

José Manuel Barroso viszont azt írta, hogy "megnyugtatta" a filmeseket. "A mai találkozónkon megállapíthattuk, hogy valójában nagyon kevés dolog választ el bennünket, mert valamennyien egyek vagyunk abban a szándékban, hogy megvédjük kultúránkat" – állt a közleményben. Barroso szerint ugyanakkor nincs szükség arra, hogy teljesen kivonják az audiovizuális ágazatot a szabadkereskedelmi egyezményből.

Lucas Delvaux belga, Daniele Luchetti olasz és Dariusz Jablonski lengyel filmrendező ugyanakkor azt kifogásolta, hogy "a kultúra nem áru, nem lehet egyformán kezelni a gépkocsikkal, a lámpákkal vagy a csavarokkal". Aurélie Filippetti francia kulturális miniszter a francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Franciaország "nem fog engedni" ebben a kérdésben. Hangsúlyozta, hogy a kultúrának sajátos mechanizmusokra van szüksége az alkotás változatosságának megőrzéséhez és közönsége növeléséhez, különben fennáll a homogenizáció veszélye, és a miniszter, előrevetítette az "ágazat katasztrófáját" is.

Az Európai Bizottság márciusban hagyta jóvá a szabadkereskedelmi tárgyalások megkezdését az Egyesült Államokkal, a tárgyalási mandátum az audiovizuális ágazatra is kiterjed. A mandátumot még jóvá kell hagyniuk a tagállamoknak is, amelyek a kereskedelmi miniszterek június 14-i tanácskozásán vitatják meg a kérdést.

Rovatok