Index Vakbarát Hírportál

A Ványa bácsi 100. előadását ünnepelte a kolozsvári magyar színház

2013. június 26., szerda 15:02

Százszor állt a közönség elé a Ványa bácsi című Csehov-drámával a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata. A szerdai jubileum alkalmával Tompa Gábor színházigazgató nyilvánosan mondott köszönetet a produkció előadóinak.

Tompa Gábor a Kolozsvári Állami Magyar Színház utóbbi 25 évben bemutatott legjelentősebb alkotásának nevezte az Andrei Serban román rendező által színre vitt Ványa bácsit, amely értékelése szerint a romániai színházművészet egyik legkiemelkedőbb produkciója. Sajnálatosnak tartotta, hogy a más színpadokra nehezen alkalmazható díszlet és a színpadtérre beültethető nézők korlátozott száma miatt az előadás nem könyvelhetett el nemzetközi sikereket.

Tompa Gábor hozzátette: a vidéki színházaknak ritkán adatik meg, hogy százszor álljanak a színpadra egy produkcióval. A kolozsvári társulat 1990 óta csak A kopasz énekesnővel és a Ványa bácsival érte el ezt az eredményt. Az igazgató szerint ez azért is jelentős, mert a világ drámairodalmának két fontos művét sikerült ilyen sokszor eljátszani, a siker nem a szórakoztató műfajban született. Hozzátette, ha műsorra tűzik a Ványa bácsit, ma is percek alatt elkapkodják az interneten a jegyeket. Valamennyi előadásuk telt házas volt. A színházigazgató bejelentette, hogy a következő évadtól módosult szereposztással tartják műsoron a Ványa bácsit. A címszerepet az egészségi okokból több előadást nem vállaló Hatházi András után Viola Gábor alakítja.

A 2007 októberében bemutatott kolozsvári Ványa bácsit a Román Színházi Szövetség (UNITER) a 2007-es év legjobb romániai színielőadásának minősítette. Az előadásért Andrei Serban megkapta a legjobb rendezésért járó, Hatházi András pedig a legjobb férfi alakításért járó UNITER-díjat. A kolozsvári Ványa bácsi a 2007/2008-as évad legjobb előadásának járó Színikritikusok díját is megkapta.

Rovatok