Index Vakbarát Hírportál

Megrázó képek színészekkel és gyerekekkel

2013. július 23., kedd 13:14

Bár a Mozaik Kávézóban csak kedd este nyílik meg a Közelebb című fotókiállítás, az Indexen már most megtekintheti a kiállítás anyagát.

A Magyar Rett Szindróma Alapítvány szervezésében különleges vállalkozás valósul meg kedd este 19 órakor a Mozaik Kávézóban (VI. Király utca 18.). Balla Vivienne fotóiból Közelebb címmel nyílik kiállítás, amelynek célja, hogy neves színészeinkről és Rett-szindrómás gyerekekről készült képek segítségével közelebb hozza a többségi társadalmat a fogyatékkal élőkhöz.

A fotóművész kamerája elé olyan neves színészek álltak egy-egy Rett-szindrómás kislánnyal, mint Jordán Tamás, Kulka János, László Zsolt, Margitai Ági, Hegyi Barbara, Gallusz Niki, Kecskés Karina, Nagy Sándor, Puskás Peti és Scherer Péter.

A képek elkészítésekor kiderült, hogy a kislányokról nem lehet szépen megkomponált, beállított műtermi fotókat csinálni, csak elkapott pillanatokat rögzíteni. Balla Vivienne Közelebb című sorozatán így teljesen őszinte arcokat látunk, ettől viszont, ha lehet, csak még megindítóbb a sorozat. Kedvencem a Margitai Ágiról és Majáról készült kép, amin a vékony csontú, érzékeny arcú kislány csukott szemhéja éles kontrasztban van a színésznő szinte szuggeráló tekintetével.

A kiállítás után, szeptember 17-én a Magyar Rett Szindróma Alapítvány által szervezett jótékonysági aukción lehet a fotókat megvásárolni. A befolyt összegből nyári tábort, terápiás foglalkozásokat szervez az alapítvány.

Mi a Rett-szindróma?

A Rett-szindróma csak kislányokat érintő, összetett központi idegrendszeri működési zavar, melynek következtében a gyermekek halmozottan sérültek, állandó felügyeletet, figyelmet és segítséget igényelnek.

 Magyarországon évente 3-4 lánygyermek születik ezzel a hibás genetikai információval, melynek következtében számos, egyenként is súlyos tünettel kell együtt élniük (például mozgáskoordinációs és keringési zavarok, mentális képességek leépülése, a verbális kommunikáció hiánya, epilepszia, sztereotip viselkedés- és mozgásformák, gerincferdülés, légzési nehézségek, csontritkulás, ételintolerancia).

Rovatok