Index Vakbarát Hírportál

Megsérült Munkácsy Honfoglalása?

2013. július 24., szerda 12:12 | aznap frissítve

A Blikk úgy tudja, hogy Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményét meggyötörte a szállítás, ezért napok óta azon fáradoznak a Magyar Nemzeti Galéria restaurátorai, hogy viaszgyantával és vasalással megragasszák a kisebb-nagyobb szakadásokat. A műtárgyszállítócég cáfolja a lap állításait.

Az 1893-ban készült Honfoglalás című Munkácsy-festményt vasárnap szedték le a Magyar Nemzeti Galéria faláról, hogy pénteken reggel rendőri kísérettel visszaszállítsák a Parlamentbe - írja a Blikk.

A 600 kilós festmény nyolc hónapig szerepelt a Hősök, Királyok, Szentek című kiállításon, amit egy év alatt több mint 70 ezren láttak. A napilap úgy tudja, hogy a 13,5 x 4,5 méteres alkotást alaposan megviselte a szállítás, ezért a Magyar Nemzeti Galéria restaurátorainak kellett helyrehozni. "Napok óta azon fáradozunk, hogy a festmény széleit viaszgyantával megragasszuk, amit aztán meleg és hideg vasalóval szárítunk, így tudjuk helyrehozni a kisebb-nagyobb szakadásokat" - mondta a lapnak Gippert László, a Magyar Nemzeti Galéria osztályvezető, főrestaurátora. Az újság fotókat is közöl a restaurátorok munkájáról.

Nem a Honfoglalás az egyetlen Munkácsy-festmény, ami az elmúlt időkben megsérült. Mint márciusban megírtuk, a Munkácsy-trilógia két darabján, az Ecce homo és a Golgota című festményeken a Debrecen-Pécs-Bécs kiállítássorozat végén, továbbá két hónapos ládában tárolás után súlyos sérüléseket talált a restaurátor. Az ügyben ellentmondásos nyilatkozatok jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy mikor és mennyire sérült meg a két festmény, illetve milyen mértékben sikerült a helyreállítás.

Az Indexnek cáfolta a Blikk állításait Polgár Tibor, a Museum Complex Kft. műtárgyszállító cég ügyvezetője, aki szerint "a kép általános elöregedése miatt vált szükségessé a restaurálás, amihez a mostani szállítás adott ideális időpontot. A monumentális festmény teljes súlyát a kép húzószélei viselik, amikor az a falon látható. Az összes húzószél megerősítésre kerül, hogy a következő években se kelljen a Parlament Munkácsy termének faláról leemelni a műtárgyat. A fentieket átvételkor készült fotókkal is alá tudjuk támasztani".

Rovatok