Index Vakbarát Hírportál

A világ tetején a magyar kártyások

2013. augusztus 5., hétfő 15:26

A játék történetének legjobb magyar eredményét érte el a hétvégén Amszterdamban tartott Magic the Gathering csapat-világbajnokságon a magyar válogatott. A Nagy Tamás, Körbl Adorján, Hosszú Ervin, Kocsis Gábor összeállítású csapat a háromnapos sorozatnak csak a legvégén talált legyőzőre, sosem látott szoros és izgalmas csatában maradt alul a franciákkal szemben. A második helyezés 6500 dolláros pénzdíjat ért a csapattagoknak, fejenként.

A Magic the Gathering a kilencvenes évek közepén forradalmasította a társasjátékok világát, a nem túl bonyolult szabályrendszerrel játszható kártyajátékban óriási stratégiai és taktikai mélységek vannak, a lényege, hogy a több ezer féle kártyalapból minden játékos maga állítja össze a paklit, amivel játszani szeretne. Nincsen mindent ütő pakliösszeállítás, minden kombináció ellen össze lehet rakni olyat, ami éppen az ellen erős, mint egy nagyon sok kombinációból álló kő-papír-ollóban. Mivel nagyon sokféle lap van, és gyakran jelennek meg kiegészítő paklikban új típusú lapok, a játékosoknak folyamatosan vásárolniuk kell az újabb paklikat, hogy naprakészek tudjanak maradni. Ebből adódik, hogy a lapoknak komoly piacuk van, egy-egy ritkaság több ezer dollárt is érhet.

A játékot becslések szerint 12-15 millióan űzik világszerte, hivatalos világbajnokságot 1994 óta rendeznek, tavaly óta külön a csapatoknak és az egyéni játékosoknak. A magyarok már tavaly is sokáig jutottak, az elődöntőben kaptak ki a későbbi bajnok Tajvantól, így idén már nem volt túlzás esélyesként emlegetni őket.

A versenyen 70 ország indította el a válogatottját, az első napot az ír csapat zárta az élen, a magyarok magabiztosan, a 12. helyen jutottak tovább a másnapi fordulóba, a legjobb 32 közé. Itt jött a mélypont, két vereség mellé csak egy győzelmet sikerült összehozni, így a legjobb 16 közé az utolsó, 16. helyen ment tovább a csapat. Innentől aztán fordult a kocka, az írek legyőzésével megvolt a legjobb nyolc, aztán az egyenes kieséses szakaszban először az osztrákokat, aztán a cseheket verte meg a magyar válogatott egyaránt 2:1-re, közben a másik ágon a franciák sima meccseken léptek át a belga és izlandi csapaton.


A döntőben az első meccsen Kocsis Gábor gyors, biztos győzelmet aratott, a másodikban a franciáknál a játék egyik élő legendája, Raphel Levy hosszú, idegőrlő meccsen egyenlített Hosszú Ervin ellen, így a döntés a harmadik menetre maradt, ahol ráadásul mindkét játékos szinte milliméterre megegyező pakliösszeállítással játszott. A játszma elképesztő izgalmakat hozott, a legvégén a francia játékosnak egyetlen esélye marad: a paklijából vagy azt az egy lapot húzza fel, amivel még abban a körben nyerni tud, vagy a magyarok a világbajnokok. Felhúzta azt az egyet.

Rovatok