Index Vakbarát Hírportál

Részesedést kap a moncsicsi-Jézus elkövetője

2013. augusztus 14., szerda 12:51

Részesedést kap a templomi bevételből az a nő, aki tavaly tönkretett egy Jézus Krisztust ábrázoló festményt Spanyolországban. A szerződést a jövő héten írják alá. A nyolcvanéves Cecilia Gimenez engedély nélkül látott hozzá egy XIX. századi freskó restaurálásához, a végeredmény pedig kétségbeejtő lett. Az idős nő a spanyol Elias Garcia Martinez Ecce Homo című, kopásnak indult festményét szerette volna kijavítani, de szörnyű torzképet kreált belőle.

Cecilia Gimenez ezzel internetes mémmé vált. A majomfejű Krisztus arca a hír megjelenése óta feltűnt a Prada divatház modelljein, szélsőbaloldali terroristákat szorított ki a vörös pólókról, sajátos formában értelmezte újra a Mona Lisa mosolyát, és beugrott az utolsó vacsorára is. Maga a gimenezi alkotómunka is kiváló alapot kínált némi élcelődéshez.

Ezek után megnőtt a templom látogatottsága, sokan eredetiben is látni akarták az elrontott művet. Az utóbbi évben több mint 40 ezren keresték fel Borja városát, ahol a templom van, és bő 50 ezer euróval támogatták a templomot birtokló alapítványt. Gimenez, ezt látva, részesedést követelt a belépti díjból befolyó bevételből, azzal érvelve, hogy a templom forgalma neki köszönhetően ugrott meg.

Az ötezer lelkes Borja önkormányzatának vezetői beleegyeztek, hogy a nő 49 százalékot kapjon a haszonból és a „majmos” képével ékesített tányérok, öngyújtók, képeslapok eladásából befolyó profitból. Ráadásul Cecilia Gimenez saját festményei is érdeklődést keltettek, a héten saját kiállítása nyílt Borjában. Kéttucatnyi alkotását augusztus 24-ig nézhetik meg az érdeklődők – közölte a Daily Telegraph.

Rovatok