Index Vakbarát Hírportál

Rekord: ezermilliárd forintnyi az észak-amerikai mozik nyári bevétele

2013. szeptember 3., kedd 21:08

Rekordot jelentő 4,7 milliárd dolláros (1047 milliárd forint) összbevétellel zárták a nyarat az észak-amerikai mozik jegypénztárai, ami 10,2 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

A számok feltornászását olyan filmek segítették, mint a Vasember 3, Az acélember és a Gru 2 – ezeknek sikerült ellensúlyozniuk A magányos lovas , A Föld után és a Farkas című mozik bukását. A szokatlanul nagyszámú premierrel teletűzdelt nyári hónapokban 6,6 százalékkal nőtt éves szinten a mozilátogatók száma, elérve az 573 milliót. A nyár legnagyobb kasszasikere kétség kívül a Vasember 3 volt, amely 408,6 millió dolláros bevételt hozott.

Annak ellenére, hogy a rekordbevételek egy része a növekvő jegyárakhoz köthető - átlagosan 27 centtel fizetnek többet a nézők -, a moziipar a nyári bemutatók sorával hozza összefüggésbe az adatokat. John Fithian, a Mozitulajdonosok Nemzetközi Egyesületének elnöke szerint a rekordbevétel a moziipar erejének kétségbevonhatatlan jele. Mint hozzátette, a stúdiók ugyanakkor túl sok nagy durranást akartak belepréselni a szűkös nyári időszakba, és néhány mozinak ez okozta a vesztét.

„Január és február folyamán elenyésző volt a termés, és nagyon kevés volt a nagy költségvetésű film” – magyarázta Fithian. „Talán az idei nyár egyik tanulsága az, hogy, ha van egy csomó filmünk, akkor néhánnyal rukkoljunk elő egy kicsivel előbb, és próbáljuk meg kihasználni az egész naptárat.” Egy elemző szerint azonban nem valószínű, hogy a helyzet megváltozik, mivel a hollywoodi stúdiók hagyományosan a nyári iskolaszünetre tartalékolnak, hogy minél szélesebb közönséget sikerüljön megcélozniuk.

A nyár legváratlanabb sikereinek listáját gyarapítják A bűn éjszakája és a Démonok között című alacsony költségvetésű horrorok, valamint az Itt a vége és a Családi üzelmek című vígjátékok. A több mint 215 millió dollárból készült A magányos lovas című mozi pedig a nyár legnagyobb bukásának címét érdemelte ki mindössze 88,4 millió dolláros bevételével.

Rovatok