Index Vakbarát Hírportál

A Nemzeti továbbra is hívja a Burgtheatert

2013. szeptember 13., péntek 15:57

Továbbra is fenntartja a Nemzeti Színház a bécsi Burgtheaternek szóló meghívást a jövő év elejére tervezett első nemzetközi színházi fesztiválára - közölte a színház arra reagálva, hogy a bécsi intézmény pénteken nyílt levélben jelezte, hogy nem fogadja el az invitálást. A Burgtheater azért nem akar a Nemzetiben vendégszerepelni, mert "a jelenlegi magyar kormány kultúrpolitikusaival, köztük Balog Zoltán miniszterrel és Vidnyánszky Attilával szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy ők a találkozásainkat utólag gyakran másként állították be, mint ahogy azok zajlottak".

Hozzátették, hogy nem akarják engedni, hogy a színházuk nevét ismét felhasználják a magyar kultúrpolitika megtépázott renoméjának a kijavítására. A levélben az is szerepel, hogy a Burgtheater szeretné folytatni a vitát Magyarország kultúrpolitikájának fejlődése érdekében, de úgy látják, hogy ez jelen helyzetben könnyebben kivitelezhető Bécsben, mint Budapesten.

Már egy ideje fontolgatják, hogy színházi fesztivált rendezenek az éppen futó magyar előadásokból, a cél, hogy erre a fesztiválra a legkülönfélébb magyarországi rendezésekből válogassanak. "Legyenek jelen azok a független társulatok, amelyek úgy érzik, hogy a kormány megkárosította őket, de szerepeljen a budapesti Nemzeti Színház is, amelyet a közelmúlt igazgatóválasztása óta nyilvánvalóan a nemzeti konzervatív tábor tudhat a magáénak" - közölte a bécsi színház.

Az oroszok jönnek a Nemzetibe

A Nemzeti Színház közleményében kiemelte: a 2014 elejére tervezett első nemzetközi színházi fesztivált a Burgtheater közleményében hangsúlyozott "vita" helyett az együttműködés, a kulturális párbeszéd szellemében szervezi. A nemzetközi fesztivál szándéka, hogy erősítse Magyarország jelenlétét a nemzetközi színházi életben, erre a hazai színházi szakmának égető szüksége van - írják.

Azt is közölték, hogy a nemzetközi fesztiválra már elfogadta a meghívást a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház, amelynek igazgatója-művészeti vezetője Valerij Fokin. Ez Oroszország egyik legrégibb és legjelentősebb színháza. Budapesten lesz a moszkvai Művész Színház, amelyet Sztanyiszlavszkij alapított, jelenleg Oleg Tabakov az igazgatója. Szerepel a fesztiválon a bukaresti Nemzeti Színház, a varsói Nemzeti Színház, az újvidéki Nemzeti Színház, a ljubljanai Nemzeti Színház és az oslói Nemzeti Színház egy-egy előadása, emellett számos további teátrummal állnak tárgyalásban.

Rovatok