Index Vakbarát Hírportál

Kiállítják a padláson talált Van Gogh-képet

2013. szeptember 24., kedd 12:04

Az amszterdami Van Gogh Múzeumban állítják ki azt a festményt, ami egy norvégiai padlásról került elő nemrég. A Napnyugta Montmajournál című képet a művész karrierje csúcsán, a híres Napraforgókkal és a Sárga házzal egy időben festette. Az 1888-ban készült kép, amit szeptember elején mutattak be először a közönségnek, egy neve elhallgatását kérő magángyűjtő tulajdonában van.

A képet egy norvég iparos vette meg 1908-ban Jens Thiis művészettörténész, az Oslói Nemzeti Múzeum későbbi igazgatójának javaslatára. Azonban Svédország francia nagykövete közölte a tulajdonossal, hogy a festmény valószínűleg hamis. Az iparos dühében felvitte a padlásra a Napnyugta Montmajournál-t, ami jó időre ott is maradt.

A kép érdekessége, hogy nem szerepel rajta Van Gogh aláírása, ezért is gondolták róla sokáig, hogy nem eredeti. Mostanra azonban a legújabb kutatási technológiáknak és egy két évig tartó nyomozásnak köszönhetően a szakemberek biztosak benne, hogy mégis az. A festmény egyébként 180-as sorszámmal szerepelt Theo van Gogh gyűjteményében, a szám még ma is látható a hátoldalán.

A kép, amit ma Alex Rueger, az amszterdami Van Gogh múzeum igazgatója és Jeroen Krabbe holland festő, színész mutatott be a múzeumba kerülése alkalmával, a festő 1928 óta felfedezett első teljes méretű vászna.

Rovatok