Index Vakbarát Hírportál

Lovasi nem hagyja magát

2013. október 18., péntek 12:52

Ismét válaszolt L. Simon Lászlónak az elvett jogdíjak ügyében. Szerinte a rendszert nem felülről kell megváltoztatni, és neki sem az új autóra kell a pénz.

Továbbra sem ért egyet Lovasi András L. Simon László NKA-alelnökkel, akinek még a múlt héten írt nyílt levelet, amelyben elmondja, miért nem örül annak, hogy a Nemzeti Kulturális Alap elveszi az Artisjushoz az üres adathordozók után fizetett jogdíjakból befolyó pénz 25 százalékát. Ez az az díj, ami bele van építve minden Magyarországon eladott üres DVD, CD, pendrive vagy SD-kártya árába. Továbbra is fizetni kell, a változás az, hogy az összeg 25 százaléka az NKA-hoz kerül. Október 7-én módosították így a szerzői jogi törvényt, aznap L. Simon László blogbejegyzésében magyarázta, hogy ez miért jó.

Amit az NKA csinál, az lényegében forráskivonás – állítja Lovasi. Az NKA ugyan azt mondja, hogy az ismeretlenebb előadókat támogatnák a jogdíjakból, de ezt eddig az állami támogatásból működő, nemrég leállított PANKKK program is megtette. Tehát leállítottak egy programot, és most a hiányát az Artisjustól elvett pénzzel pótolják ki, mondja Lovasi. L Simon László válasza szerint viszont mindössze arról van szó, hogy az eddig is sikeres többség, aki jól járt a jogdíjak elosztásával, most kesereg. Szerinte felháborító, hogy Lovasi lenyúlásról beszél, mikor ők éppen egy igazságosabb rendszer kidolgozásán fáradoznak, hogy a fiatal előadóknak ne tévéműsorokban kelljen tehetségét bizonyítani. 

A csörtét az Origón vívják, az újság most mindkettőjüknek lehetőséget biztosított, hogy válaszoljanak egymás levelére. Lovasi válasza már meg is érkezett, és továbbra sem ért egyet L. Simon Lászlóval. Szerinte lehet változtatni a mostani rendszeren, de azt demokratikusan belülről, az Artisjus tagjainak kell megtenni, nem pedig fölülről a kormányzatnak. Lovasi szerint minimum illett volna szólni, hogy egy ilyen lépést terveznek, nem pedig szó nélkül bejelenteni. 1400 ember írta alá a tiltakozást egy hétvége alatt, ami azt mutatja, nem csak Lovasi gondolja úgy, hogy ez nem az NKA pénze, hanem az előadóké. Ráadásul jelenleg a kieső lemezeladási bevételek mellett a legtöbb előadó a jogdíjakból tudott úgy, ahogy megélni, mivel az állam leginkább csak a magasművészeteket támogatja. Ahogy Lovasi írja, nem a tervezett új kocsit nem tudja most megvenni, a pénz egyszerűen az életre kéne.

Rovatok