no

Index Vakbarát Hírportál

Egymilliós kártérítést követel Gyurcsány

2013. november 8., péntek 13:54

Az Elment a Öszöd című filmben az egykori miniszterelnököt bilincsben mutatják, ahogy egy börtön folyosóján sétál. Ez nem tetszik Gyurcsány Ferencnek, és ezért pereli a film készítőit.

Az Indafilmen is látható alkotás 2017-ben játszódik, ám a 2006-os eseményekből indul ki, írja a Bors. Gyurcsány éppen börtönben van, előzetesben. A politikust a korábban őt parodizáló Sás Péter alakítja öltönyben, bilincselt kézzel. Többek között ez az, ami miatt Gyurcsány személyiségi jogi perbe bocsátkozik jó hírnevének megsértése miatt.

Elment az öszöd

Gyurcsány ügyvédje, Czeglédy Csaba szerint az áldokumentumfilm tökéletesen alkalmas a közvélemény manipulálására, hiszen meghamisítja a közelmúlt eseményeit. Az ügyvéd szerint nem egy játékfilmről van szó, aminek a története kitalált, hanem egy, a tényeket meghamisító alkotásról.

A filmet országszerte bemutatták, a büdzséjébe a Nemzeti Kulturális Alap ötmillió forinttal szállt be. A Bors ugyan nem érte el a filmet rendező Dézsy Zoltánt, de a filmes korábban azt mondta, hogy személyesen kereste fel Gyurcsányt, sőt, a fontos jeleneteket el is küldte neki. (Azt nem tudjuk, mi számít fontosnak ebben a relációban.) A levelekre a volt kormányfő nem reagált. Dézsy szerint a forgatókönyv elsősorban olyan mondatokat adott a szereplő szájába, amelyeket Gyurcsány Ferenc nyilatkozataiból szedett ki.

A Blikknek Gyurcsány Ferenc azt állította, nem látta a filmet, csak a tudósítások alapján gondolja úgy, hogy silány, hazug dokumentumfilmről van szó.

Rovatok