Index Vakbarát Hírportál

Magyar intézet nyílik Isztambulban

2013. november 15., péntek 13:50

Magyar Kulturális Intézet létrehozásáról szóló megállapodást írt alá Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Bekir Bozdag török miniszterelnök-helyettes Isztambulban.

Navracsics Tibor csütörtök érkezett kétnapos látogatásra Isztambulba, ahol török kollégájával aláírta a kulturális intézet nyitásáról, működtetéséről és tevékenységéről szóló kétoldalú megállapodást. Törökország egyébként szeptember 12-én nyitotta meg a Yunus Emre Török Kulturális Intézetet Budapesten.

Navracsics Tibor az aláírást megelőző tárgyaláson felvetette a vízumkényszer eltörlését a két ország polgárainak könnyebb mozgása érdekében. Bekir Bozdag ígéretet tett a felvetés megoldására, valamint arra, hogy továbbítja azt Recep Tayyip Erdogan miniszterelnöknek, ugyanakkor Magyarország támogatását kérte Törökország Európai Unióba történő vízummentes utazásához.

A kormány október elején rendelte el 219,6 millió forint átcsoportosítását az isztambuli magyar intézet létrehozására. A török metropolisz vonzáskörzetében 18 millióan élnek, a város az európai dizájn, film, képző- és iparművészet egyik centruma.

Rovatok