Index Vakbarát Hírportál

Meztelen és vékony Oprahval sokkol a divattervező

2013. november 21., csütörtök 12:11

Sikít, meztelen, irreálisan vékony és Kiss-tagnak van sminkelve Oprah Winfrey televíziós műsorvezetőnő Peggy Noland divattervező legújabb kollekcióján. A négy fekete maxiruhán a tévés arca látható meztelen – vagy csupán fehérneműt viselő – testekre photoshoppolva. A fehér Noland korábban olyan sztárokkal is dolgozott már, mint Rihanna és Miley Cyrus.

A divattervező a ruhát Sally Thurerrel, a Missbehave magazin kreatív igazgatójával közösen alkotta, aki a grafikát készítette a darabhoz. Egy interjúban bevallották, hogy az inspirációt David Nelson egyik festménye jelentette, amelyen Harold Washington, Chicago 51. polgármestere látható, női fehérneműben, harisnyatartóval és combfixben. Tulajdonképpen erre szerettek volna reagálni, ennek egy aktuálisabb frissítését szerették volna elkészíteni. 

A négy maxiruha természetesen kiverte a biztosítékot, sokan felbolydultak, és tömegével fejezték ki nemtetszésüket velük kapcsolatban. A Hyperallergic.com például egyenesen "ostoba rasszista művészeti projektnek" titulálta az esetet. "A hipszterrasszizmus pont ezzel a finomsággal és alattomossággal veszi kezdetét, hogy aztán végül az egész popkultúrára kiterjedő rasszizmussá növekedje ki magát. A művész profitál, a fekete nő teste pedig vizuálisan, szexuálisan és érzelmileg is leértékelődik" – írja Alicia Eler a portálon. "Ez a nő Noland ruháin lehetne akár a tizenkilenc éves Renisha McBride is, az a fekete lány, akit Detroit egyik fehérlakta elővárosánál, egy szombat éjjel lőttek fejbe, amikor épp segítséget próbált kérni. Vagy a huszonkét éves, szintén fekete Rekia Boyd, akivel minden ok nélkül végzett egy szolgálaton kívüli rendőrtiszt" – folytatja az újságírónő.

A lenti videóban megnézheti, hogy Noland milyen színes és bolondos körülmények között alkot.

How Do You Do Art? Meet Peggy Noland.

Rovatok