Index Vakbarát Hírportál

Nem játszhatja az Újszínház Csurka darabjait

2013. november 23., szombat 11:53 | aznap frissítve

Jogerős ítélet alapján nem játszhatja az Újszínház a tavaly elhunyt Csurka István színdarabjait, írja a Blikk. A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványtól elperelte a jogokat az író három gyereke, így az alapítvány többé sehol sem értékesítheti a műveket. Az örökösök állítólag azon a jogcímen indítottak eljárást, miszerint az ingatlanok és ingóságok értékesíthetők, a szerzői jogok azonban nem.

A három gyerek a Színház.hu-n is olvasható közös közleményben jelentette be, hogy november 15-től Csurka István hagyatéka felett, különösen a szerzői, alapítói jogokat ők gyakorolják. A gyerekek közleménye szerint az apjuk halála óta írói, politikusi életművével kapcsolatban megjelent egyetlen közreadott, bemutatott műhöz sem kérte és kapta meg senki a hozzájárulásukat, ezért intézkednek az ügyben. Mint írták, intézkedésük átmenetileg korlátozza Csurka műveinek közlését, megjelenését, bemutatását.

A lap szerint a döntés hidegzuhanyként érte a társulatot az Újszínházban. Dörner György igazgató azt mondta, tárgyal az örökösökkel, hogy a darabokat előadhassák. A döntés érinti a már játszott Döglött aknákat, a Deficitet, és az áprilisra tervezett Házmestersiratót, és a szintén tervezett Nagytakarítást is.

A Blikk szerint családi viszály állhat a háttérben. Úgy tudják, azért terelte jogi útra a problémát az író három gyermeke, mert Csurka István vagyontárgyait özvegye örökölte. A nőnek az alapítványban is vannak érdekeltségei.

Rovatok