Index Vakbarát Hírportál

A szovjetek elvitték, az oroszok visszaadják

2013. november 26., kedd 16:53

Visszakerült Oroszországból a kismartoni Esterházy-könyvtárba az a 977 értékes könyv, melyeket még a Vörös Hadsereg rabolt el és vitt a Szovjetunióba, írja az MTI.

Az Ausztriába visszakerült könyveket digitalizálják, az adatok pedig csak abban két moszkvai könyvtárban lesznek elérhetőek, ahol eddig őrizték őket. A kismartoni Esterházy-kastély 70 ezer darabból álló könyvtárának közel ezer XVI-XVII. századi kötetét, a Bibliotheca Esterhazyana néven ismert gyűjteményt még a Vörös Hadsereg katonái rabolták el és vitték teherautóval a Szovjetunióba a második világháború végén.

Ausztria és Oroszország között júniusban született meg az szeptember 1-jén életbe lépő egyezmény, amely a kötöttek visszaadásáról rendelkezik. A könyvek visszaszolgáltatását 15 évnyi tárgyalás előzte meg. Ausztria az 1998-as orosz visszaszolgáltatási törvény alapján 2003-ban nyújtott be hivatalosan igényt a könyvekre és más műkincsekre. A 2000-es évek elején több mint háromszáz kötetet szállítottak vissza Ausztriába, az orosz kormány 2011-ben mutatott hajlandóságot az újabb ezer kötet visszaadására.

A megállapodás alapján a könyvek visszaadásáért „cserébe" a 2013-15-ös osztrák-orosz kulturális évadok részeként bemutatót tartanak Oroszországban a fraknói (Forchtenstein) vár kincstárának és az Esterházy Magánalapítványnak a legbecsesebb tárgyaiból "Esterházy herceg kincsestára a moszkvai Kreml múzeumban" elnevezéssel. A kulturális évad keretében hangsúlyt fektetnek arra, hogy vidéken is megjelenítsék Oroszországban az osztrák kultúrát. Így például Murmanszkban, a világ első, Lenin nevét viselő atomjégtörőjén rendeznek kortárs művészeti kiállítást egy nemzetközi projekt keretében, Permben pedig az ausztriai Ars Electronica díjnyertes médiaművészeti projektjeiből tartanak kiállítást.

Rovatok