Index Vakbarát Hírportál

6,6 milliárd forintnyi lopott képet keresnek

2013. december 9., hétfő 16:50

Nyomozásba kezdett a török rendőrség körülbelül 30 millió dollár (6,6 milliárd forint) összértékű lopott festmény és műtárgy ügyében, írja az MTI. A hatóságok nagyjából 40 olyan kép után kutatnak, amelyeket a főváros egyik állami múzeumából loptak el. A nyomozást azután indították, hogy a múlt héten másik 30 jelentős műtárgyra bukkant a rendőrség egy isztambuli razzia során.

Sajtójelentések szerint a műalkotások jelentős részét valószínűleg műgyűjtőknek adták el. A kulturális minisztérium és az érintett múzeum illetékeseit egyelőre nem sikerült megszólaltatni az ügyben. Ömer Celik török kulturális és idegenforgalmi miniszter egy hétvégi Twitter-bejegyzésében azonban azt írta, hogy a hiányzó festmények egy része már előkerült, és a kormány minden erejével azon van, hogy a többit is megtalálja.

A Radikal című lap szerint az ankarai Művészeti és Szobrászati Állami Múzeumban végzett 2010-es leltár azt mutatta, hogy több mint 300 műtárgyat loptak el az intézményből, és az ellopott alkotások közül több tucatot hamisítványokra cseréltek ki. Az Oszmán Birodalom idejéből származó, illetve bizánci kincsek gazdag gyűjteményével büszkélkedhető Törökország tavaly indított akciót az országból illegálisan kivitt műtárgyak visszaszerzésére.

Rovatok