Index Vakbarát Hírportál

Sorsjegyen nyert egy Picasso-képet

2013. december 19., csütörtök 16:38

Száz euróért (30 ezer forint) jutott hozzá Pablo Picasso egymillió dollár értékű képéhez szerdán az 1 Picasso 100 euróért címmel meghirdetett jótékony célú online sorsolás nyertese, egy 25 éves amerikai műkedvelő, aki épp a nappalijába keresett képet.

A győztes, Jeffrey Gonano egy újságcikkből értesült a párizsi Sotheby's aukciós ház által szervezett internetes sorsolásról, amelynek díja a L'homme au Gibus (Cilinderes férfi) című kép volt. A férfi épp a nappalija falára keresett képet. „Valami művészi dologra gondoltam” – mondta el telefonon a Reuters hírügynökségnek Gonano, aki egy tűzoltó készülékekkel foglalkozó cég projektmenedzsereként dolgozik, írja az MTI.

„Még mindig a sokk hatása alatt állok. Soha életemben nem nyertem még ehhez hasonlót” – mondta, hozzátéve, hogy egyelőre nem akarja eladni a nyereményét.

A sorsjegyeket áprilistól lehetett megvenni, darabonként száz euróért, összesen 50 ezer darabot. A győztes szelvényt számítógépes program sorsolta ki szerdán. Franciaországtól és Németországtól egészen Iránig és Kirgizisztánig voltak résztvevők, és különösen nagy volt az érdeklődés Amerikából.

A L'homme au Gibus Picasso kubista korszakából származik 1914-ből. A jótékonysági sorsolás bevétele a libanoni polgárháborúban (1975–1990) súlyos károkat szenvedett, az UNESCO világörökségi listáján szereplő ősi libanoni város, Türosz archeológiai helyszíneinek helyreállítását támogatja.

Olivier Picasso, az 1973-ban elhunyt festőművész unokája szerint nagyapja „el lenne ragadtatva, hogy részese lehet egy ilyen eseménynek”.

Rovatok