Index Vakbarát Hírportál

Tomi, voltál már náci tüntetésen?

2014. január 1., szerda 12:32

Miniszteri Megtekintő Show, hajnali részegség, startupok és blues Amerikában, és a Vidámpark utolsó napja Bandikával. Melyik indexvideókat nézze (újra) az évből, és mi volt mögöttük? Az év eleje után itt az év második fele, kulisszitkokkal.

Július

A videó, amely széles körben ismerté tette Fazekas Sándor minisztert, Dezső András munkája. Eredetileg sorozatnak szánta, merthogy annyi ehhez hasonló hülye programja van a minisztereknek (átadók, avatók, megtekintések), ám az anyagot később olyan erősnek érezte, hogy végül nem akart folytatást. A kommentárt egyébként „élőben”, Fazekastól néhány méterre mondta.

Szenzációs megtekintés Jászapátiban

„Az volt a nehéz, hogy nem tudtam, mikor tekint, merthogy a kézfogások közben is nyitva volt a szeme, így letudhatta volna a megtekintést annyival, hogy közben ide-oda tekintget, akkor viszont lőttek az anyagnak. De szerencsére megtörtént a szenzációs tekintés, ami azóta a miniszter úr védjegyévé vált” – emlékszik vissza. Szilli Tomi operatőrködött és miután Andris szerkezetkészre vágta az anyagot és kikereste hozzá a zenéket, Nagy Danit kérte meg a tökéletesítésre, az effekteket már ő csinálta.

Ebben a hónapban forgatta Pándi Balázs az egyik legkedvesebb videót a Kapák Napjáról, amiből azt is megtudjuk, hogy nem Dobogókőn van az ország szívcsakrája. Szintén Balázs ötlete volt a kamu ByeAlexszel szívatni a Volt Fesztivál közönségét, miután Sopronban összefutott egy haverjával, aki tényleg (vagy majdnem) úgy nézett ki, mint az eredeti előadó.

Ez a fesztiválok hónapja volt, a Balaton Soundon a Hajnali részegség is ekkor készült, erre a videóra így emlékszik vissza a vágó, Robertó: „A többiek már végigdolgozták a Soundot, mindenki fáradt volt, én az utolsó napra érkeztem. Egy feladatunk volt, hajnalban a részegekkel elolvastatni egy verset. A forgatáson a dolgomnak annyit érezzek, hogy hajnal háromkor mindenki ébren, és egy helyen legyen. Vágásnál gondolkodtunk az undorító giccses kis szíves zámbójimmys vonalon, de aztán az eggyel visszafogottabbnál maradtunk. Aki érti a dolgot, az érti, aki nem az nem. Amúgy soha ennyien nem kérdezték még meg egy szám címét. Üzenem annak, aki lemaradt: Disclosure & Sam Smith - Latch (Emily Underhill Cover).”

Augusztus

– Tomi, voltál már náci tüntetésen?
– Még nem, de annyira nem is...
– Na gyere, tök jó lesz, csak pár ideges nyugdíjas lesz ott!

Így indultunk az Alföldi-féle István a király premierjén tartott szélsőjobbos tüntetésre, ahol a legártatlanabb pillanatban kezdték el lökdösni az operatőr Szilli Tomit, a nézőket pedig fél óráig buzizták a tüntetők, de ez úgy lepergett róluk, mintha csak a vízhatlanná tevő titokzatos spray-vel, a NeverWettel kezelték volna őket.

Dezső Andris kisujjból kirázott egy gameshow-t a háromfős margitszigeti népszavazásból, Pándi Balázs viszont nem volt ilyen tapasztalt – legalábbis publikálási szempontból: az év nagy rádöbbenése volt, hogy a 91 évesen is harangozó Veronka néniről készült a szupercuki videót nem egy kellemesen meleg augusztus 20-án fogják szénné nézni.

Sokkal jobbat futott viszont Balázs anyaga a hollywoodoos-taxidermiás Trócsányi Gergővel – Az életösztön azt mondta: iszkiri (43 ezer). Gergő a Cool listát megszégyenítő módon pörgött még öt éve a fővárosban, aztán jött egy betegség, ami miatt minden borult. Pándi még a bulizós időszakból ismerte Trócsányit, és azt akarta megmutatni, hogyan lehet ezek után csendben, méltósággal küzdeni a túlélésért.

Az életösztön azt mondta: iszkiri

A videórovat élére visszatérő Kovács Ádám és az apukává vált Stöki, a techrovat vezetője már évek óta akart egy Richard Attenborough-féle természetfilmet forgatni a Sziget fesztivál világáról, de féltek, hogy béna ripacskodás lenne a dologból. Stöki aztán idén arra gondolt, megoldhatnánk narrációval is a dolgot, és akkor már válasszunk nálunk nagyobb tehetséget – így került a képbe a Gyöngyvirágtól lombhullásig és a film hétperces összesűrítése. Stöki kijegyzetelte a filmet, majd a megvalósítást innentől Szabó Petire bízta, aki ötvözte a kevés fikciós filmes és a még kevesebb természetfilm-fordítói tapasztalatát: a Szigetet reggeltől estig járva több tucatszor hallgatta végig Sinkovits Imrét, mire végre minden képet megtalált az utolsó estére. Az év legnézettebb videója lett a Nőstényre lesnek a Sziget ragadozói, majd' 200 ezer nézővel.

Nőstényre lesnek a Sziget ragadozói

Szeptember

A parlamenti videózásról szeretjük azt hinni, hogy olyan, mint a pornófilm-készítés: már mindent megcsináltak, amit ebben a műfajban meg lehet csinálni. Aztán kiderül, hogy mégsem. „Ezt a videót a parlament szeptemberi szezonnyitójára készítettük volna el, de amikor a sajtóosztály megtudta, miről is szólna az anyag, nem engedték a forgatást az ülésnap előtt. Így be kellett érnünk azzal, hogy valamelyik ülésnap délelőttjén forgassuk le, kb. 2 óra alatt, ami nagyon kevés időnek számít. Sokáig tologattuk a forgatás időpontját, mert volt, hogy Fiantok Dani nem ért rá, máskor pedig Pándi Balázs nem, de a végén csak összejött. Technikai kihívást okozott, hogy Balázsnak nem volt öltönye, de végül megoldottuk” – mesélte az anyag rendező-szerkesztője, Dezső Andris. Szerinte ez egy tipikusan olyan videó, aminek az erősségét a vágás és az utómunka adja, itt ezeket Nagy Dani csinálta.

Hogyan éljük túl a Halálfolyosót?

Elton John is a magyar szemüvegtervezőtől vásárol, Szász Barna szerkesztő pedig már nagyon régóta akart róla forgatni: „Még az egyik legelső videóm főszereplőjén, a cipőkészítő Anna Zaboeván keresztül ismertem meg Zacket, azóta terveztük a forgatást, csak egyikünk épp mindig elfoglalt volt. Időközben már a tv2 is forgatott egy 20 perces portrét róla, emiatt kicsit bizonytalan is voltam, hogy nem késtünk-e el az anyaggal” – mondja Barna. De láthatólag nem, rengeteg megosztást és 70 ezer fölötti nézettséget hozott. Bár ez nem volt cél, a videó után felpörgött Zack forgalma is, ő pedig ügyesen rá is játszott: aki bemondta, hogy az Indexen látta őt, annak kedvezményes árat adott.

Világsztárok magyar szemüvegben

Október

Bár szeptemberben zárt be a Vidámpark, a legszomorúbb sztorija mégis októberben derült ki. Pándi Balázs és Bakró Feri az utolsó hétvégi napon forgatott volna a Vidámparkban. Először az igazgatósággal lelevelezett engedély ellenére nem engedték be őket a portán, pár óra múlva ismét engedélyező telefont kaptak, vissza is mentek. A helyszínen azonban kiderült, a látványosságokon nem forgathatnak, felülni rájuk pedig csak az összes (egyenként is többórás) sor kivárásával tudnának. A tanácstalan téblábolás közben az egyik gépkezelő megemlítette nekik a hangosbeszélőben Bandikát. Bandika harminc éve a Vidámparkba járt, mióta megsérült egy balesetben, és elvesztette szüleit. Egész nap a Breaket nézte, bár be csak egyszer ült.

A Vidámpark legszomorúbb sztorija

„Megbeszéltük Bandikával, hogy leforgatjuk az érkezésétől a távozásig a napját, és ez fogja kitenni a videó gerincét. Dél körül szokott érkezni, viszont mi már nyitásra odamentünk Dórával, nehogy lemaradjunk az érkezésről. 10 órakor elszaladtam lángost venni magunknak, és egyszer csak a semmiből megjelent a lángososnál Bandika, és a fülem mellett kiabálta be a büfé dolgozóinak: „MÁMA JÖVÖK AZ UTOLSÓT A VIDÁMPARKBA!!!!” – emlékszik vissza a napra Balázs.

A legfőbb kérdés, ami másnapig nyitva maradt: mennyire fogta fel, hogy nincs többé Vidámpark. Volt egy megérzésem, így ismét kimentünk a kora reggel. Már órák óta kint ültem és épp egy interjút fordítottam az út túloldalán amikor felnéztem és megláttam, ahogy a Hősök tere irányából megérkezik. Úgy remegett a kezem, mint akit megvágott az ipari áram.

A videó operatőre és vágója Jellinek Dóra volt. A vágás egy napon és éjszakán át tartott. Bandikáról azóta sajnos semmi hírünk nincs.

Dórának és Balázsnak köszönhetően azt is megtudtuk, hogy Tarlós István és Ganxsta Zolee valójában rokonlelkek. Dezső András közben nem tudta meg Baján, hogyan lehet a választási eredmény állásáról tudomást szerezni a hivatalos kihirdetés előtt, és azt sem, miért vonzódnak a Fidesz aktivistái az ellenzéki jelölthöz annyira, hogy egész nap videózzák. Szabó Péter pedig a lomizás lélektanával és etikettjével foglalkozott, majd felvonta a zászlót a nemzeti ünnepen.

Nyáron érkezett egy felkérés a Bridge Budapesttől, nézzük meg az Amerikában lévő magyar startupokat. Horváth Balázs és Tóth Balázs még augusztusban utazták és dolgozták végig Amerikát, 18 nap alatt 3 városban forgattak 5 magyar startupról, és eljutottak a Facebook-faluba is.

Nem leszek öltönyös rabszolga

– Nagyon feszes forgatás volt, de maradt idő a nézelődésre. Egy dolgot biztosan állítunk: San Francisco legjobb klubja a The Saloon – üzeni a stáb a városba látogatóknak.

A 19 óra nyersanyagból egy hónap alatt állt össze a sorozat. Iván Róbert kezdte a vágást. Mint mondta, tényleg nehéz volt érdekessé tenni a sok helyszínen, nehéz témáról sokat beszélő sok embert. Ezért születtek meg az anyag arculatát alkotó feliratok, amik kicsit magyaráznak, kicsit gondolkodtatnak, és kicsit ki is zökkentenek.

Mihez kezd két negyvenes, ha kiszabadul az irodából, és mozogni akar? Ebből a gondolatból indult a Bakancslista még 2011-ben. Azóta kiderült, Fiantok Dániel és Tenczer Gábor mégsem annyira puhány negyvenesek. Voltak már túrán Lappföldön, az Alacsony-Tátrában és csúsztak dróton az Alpokban. A legérdekesebb videójuk mégis Budapesten készült, az Ördög-árok mélyén.

Patkányok között az Ördög-árok mélyén

– Ez a túra kifejezetten életveszélyes, és nyomatékosan kérjük, hogy senki se próbálja utánozni! – üzenik a készítők, akik nem az órákon át sötétben, patkányok és fekáliában tartó bolyongást tartották a legrosszabbnak, hanem amikor kiderült, az árok Duna felőli vége be van falazva.

November

A hónap legnézettebb videójában egy ártalmatlannak induló adományosztás nőtte ki magát verekedéssé. A Mazsihisz és a Magyar Iszlám Közösség közösen osztott ruhát és élelmet Csenyétén. Érdekes téma, és kivételesen nem Csenyéte miatt. Az étel osztásánál nem is volt probléma, azonban a ruháknál lévő „mindenki kiválogatja magának, hogy mi kell neki” megoldás azt eredményezte, hogy a falu egész lakossága hol egymásba, hol a ruhákba kapaszkodva üvöltözött.

Pankrációvá fajult ruhaosztás Csenyétén

– Elég durvának tűnt az egész, mi csak álltunk, és szó nélkül dokumentáltunk – mondta Mészáros Balázs, az anyag operatőre. Nagy kár, hogy egy rossz döntés miatt jóindulatú, emberek átgondolatlan segítsége majdnem tömegverekedést idézett elő.

Érdekes volt a gyeses apukáról szóló anyag is. „Victora Zsolt a barátom. Amikor azt mondta, otthon maradt GYES-en, gondolkozni kezdtem, a társadalom vajon hogyan kezeli, ha megváltoznak a családban a megszokott szerepek” – meséli a szerkesztő-operatőr, Horváth Balázs. El is ment a családhoz egy kamerával és megnézte, miből áll egy napjuk, hogyan viseli Zsolt a gyerekkel járó nehézségeket.

Ez nem cici, ez kutyi - Apuka gyesen 1.

„Nem akartam, hogy a gyerek bármilyen interakcióba kerüljön velem, így sosem néztem rá, nem foglalkoztam vele, volt, hogy bekapcsoltam a kamerát, és kimentem a szobából” – mesélte. Robertó szerint a vágásnál is az volt a cél, hogy ne egy szerkesztett anyag készüljön, hanem egy napot mutasson be a videó, és ezt csak alátámasszák a szülők mondatai. A nap végére kiderült, apaként anyának lenni közel sem lehetetlen.

Novemberben Halloween alkalmából Korda György aláírása tetoválást érdemelt, hevesen nácizó és zsidózó tömegek közepette felavatták az új Horthy-szobrot, a legjobb férfi golfosról kiderült, hogy egy 16 éves lány, a Sherwoodi erdő hajléktalanjainak pedig gondja akadt a környék lakóival, ezért megtekintette őket a helyi polgármester.

December

Februárban jött a hír, hogy egy magyar zenész, akiről eddig alig hallottunk, első helyezést ért el a világ legnagyobb blues versenyén. Sixxék rögtön megírták a hírt, és telefonos interjút készítettek Szűcs “Little G Weevil” Gáborral, nem sokkal később pedig megkeresett minket Szűcs László tévés producer (többek között az RTL Recept klubjának producere) egy ajánlattal, hogy menjünk ki Little G-hez, és cikkezzünk, forgassunk a túráról.

A magyar, aki lenyomta Amerikát

Több cikk és videó mellett készült el ez a kétrészes portré, amit Sixx, Szász Barna, és egy remek külsős operatőr, Durkó Ádám forgattak. Óriási szerepe volt még az anyagban Nagy Dániel vágónak, aki Szász Barnával közösen heteket, éjszakákat ölt az anyag elkészültébe, a grafikákban az Index fő dizájnere, Hipra segített.

Nagy nehézséget jelentett, hogy a sztori fő helyszínén, Memphisben csak másfél napot tudott tölteni a stáb, ennek is egy részét egy másik forgatáson, Gracelandben. Ráadásul a történet legnagyobb része a múltban játszódik, amihez nem álltak rendelkezésre archív anyagok, ezek nélkül kellett valahogy megoldaniuk a videó illusztrálását, ami szintén komoly fejtörést okozott. A vágás legutolsó fázisában jött a hír, hogy Little G-t egy újabb elképesztő díjra jelölték, ami egy gyors Skype videóinterjúval jól feltette a koronát a film végére.

A mozi egy olyan napon jelent meg, amikor épp relatív kevesen ültek számítógép előtt, mégis kiemelkedően sokan nézték (egyelőre 100+ ezer), nézők tömege követelte a második részt kommentekben és emailben, az összes megosztás hamar 10 ezer fölé szökött, a Művészetek Palotájától pedig nem hivatalos megkeresést kaptunk Little G-vel kapcsolatban. Izgatottan várjuk 2014 májusát, amikor kiderül, hogy Little G megkapja-e a Blues Music Awards-ot!

Mosolyka, te szexelsz? Komolyan, de hogy?

Novembertől forgatott Fiantok Dani Mosolykával, akit izomsorvadása kényszerített kerekesszékbe. A több mint 5 napos forgatásra így emlékszik vissza Jellinek Dóra, az operatőr: „Forgattunk a lakásában, metrón, konditeremben, könyvbemutatón, meg még volt egy készülődés a könyvbemutatóra, amit végül nem használtunk) és még így is maradtak olyan helyszínek, ahova nem is jutottunk el. Elég fárasztó volt mindenkinek, főleg persze Mosolykának, aki utolsó napra teljesen kimerült, hiszen párhuzamosan készült a könyvbemutatójára is. De nagyon jó fej és segítőkész, meg energikus maradt, és nem cáfolt rá a könyvben megírt életfilozófiájára ezekben a kimerítő napokban sem :) Mivel elég eseménydús, szerteágazó élettörténet és komplex személyiség az övé, így a forgatás közben nagyon sok sztori gyűlt össze, amiből nehéz volt úgy válogatni, hogy jól kirajzolódjon az egyénisége, koherens maradjon a történet és mégis nézhető hosszúságú legyen a videó.” Úgy tűnik, sikerült, több mint 110 ezren látták.

Saját mentőben kerüli ki a dugót a Gyermekrák Alapítvány elnöke

Sok kis hangyaként bolydult fel a videórovat, amikor tudomást szerzett a Gyermekrák Alapítvány vezetőjének állítólagos ügyeiről. Rengeteg tervezés és bizonytalanság övezte a mentőkövető brigád útját: mi lesz, ha nem arra megy, amerre logikus lenne? Mi lesz, ha észrevesz? Mi lesz, ha nem válaszol? Hogy tudnánk benézni a mentőbe? Szilli Tomi így emlékszik vissza az első hajnalra: „Másfél órás várakozás után a hátsó ülésen ülve, mikor már csak egy apró reménysugár tartott minket a helyszínen, belenéztem a visszapillantóba és a mentők jellegzetes színeit véltem felfedezni, mondom @$£ąß∂! Csak annyit kérdeztem a kollégától: Láttad mi áll mögöttünk?! Ő hátrafordult és hasonló döbbenettel fogadta a mögöttünk parkoló gyermekmentőt. Ekkor már tudtuk, hogy ma elkapjuk Baloghot. Elő is bújt az elnök úr, intett a mögöttünk várakozó mentőnek, beszállt és elindult a hajsza.” Valami azt súgja, ez a sztori folytatódik 2014-ben is.

Rovatok