Index Vakbarát Hírportál

Koncz Zsuzsa kiütheti az MTV-t

2014. január 6., hétfő 16:51

Az MTV egy olyan képpel reklámozta az M3-at, ami az 1962-es Ki mit tud?-ban készült Koncz Zsuzsáról. Koncz megkérdezése nélkül törvényesen leadhatják a Ki mit tud?-ot, leadhatják külön a vele készült részeket, sőt még előzetest is összevághatnak, akár külön a vele készült jelenetekből is. Az egyetlen dolog, amit nem tehetnek meg az engedélye nélkül, hogy kinyomtatják az arcát egy plakátra, és ezzel próbálják eladni az új adót.

Koncz Zsuzsa a hétvégén jelentette be, hogy beperelné az MTVA-t, mert az engedélye nélkül használták a róla készült képeket a decemberben induló M3 plakátjain (az indulásról itt írtunk). De tényleg elveszthetne az MTVA egy olyan pert, amit azért indítottak ellenük, mert felhasználtak egy képet a saját műsorukból? Tényleg.

Képmással való visszaélés

Az MTVA nem kért engedélyt Koncz Zsuzsától, de egy értesítést azért küldtek neki. Úgy tudjuk, tényleg azt gondolták, hogy ennyi elég lesz, mert a plakáton lévő képet a saját képarchívumukban találták, és egyébként is a Magyar Televízió saját műsorában, az 1962-es Ki mit tud?-ban készült.

Bodolai László, az Index ügyvédje szerint az a probléma, hogy a szerzői jogi tisztaság egyáltalán nem válasz egy személyiségi jogi kifogásra. Koncz Zsuzsa képmással való visszaélésről beszélt, ami egyszerűbben az a magánszférát védő jog, amire hivatkozva bárki kérheti, hogy ne jelentessenek meg egy róla készült fényképet.

Akkor Koncz Zsuzsa személyiségi jogaival utólag le lehetne tiltani az egész 1962-es Ki mit tud?-ot?

Az a különbség, hogy egy sima sugárzással nyilvánvalóan olyan dologra használná a tévé a felvételt, amihez Koncz már 1962-ben hozzájárult. A mostani esetben viszont Koncz arcával reklámoznak egy olyan terméket, ami az 1962-es fellépés idején még nem is létezett. 

Az MTVA egy csomó mindent megtehet Koncz Zsuzsa engedélye nélkül, például

Az egyetlen dolog, amit nem tehetnek meg Koncz engedélye nélkül, pont az, hogy kinyomtatják az arcképét, és ezzel reklámoznak egy csatornát.

A kereskedelmi adók egyébként éppen ezért ma már minden tehetségkutatót azzal kezdenek, hogy aláíratnak a résztvevőkkel egy nyilatkozatot, amiben hozzájárulnak, hogy a róluk készült képeket reklámokhoz használják fel. Ha lenne ilyenje az MTV-nek, akkor most biztosan nem lennének bajban, viszont 1962-ben nem valószínű, hogy az ilyesmit túl fontosnak tartották. 

Úgy tudjuk, hogy az MTVA-nál még nem kapták meg a felszólítást Koncz Zsuzsa ügyvédjétől, de megpróbálnak megállapodni, már csak azért is, mert nem szeretnének rosszban lenni vele.

Megpróbáltuk keresni Koncz Zsuzsát is, de egyelőre nem sikerült elérnünk.

Rovatok