Index Vakbarát Hírportál

Ma van a magyar kultúra napja

2014. január 22., szerda 08:30

Ma van a magyar kultúra napja, ebből az alkalomból az ország számos pontján rendeznek ünnepi programokat, koncerteket. A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

A budapesti Nemzeti Színházban a nemzeti intézmények együtt ünnepelnek a Művészetek Palotájában pedig az országos Weöres Sándor centenáriumi év zárónapját tartják a költő halálának 25. évfordulóján. A budai Várban nyílik ma meg a Cseh Tamás Archívum, este pedig Szevasz Tamás! címmel emlékkoncertet tartanak az énekes, dalszerző pályatársai a Kolibri Színházban. Nem véletlenül, hiszen Cseh Tamás születésnapja is ezen a napon van. 

Az Országos Széchényi Könyvtárban öt alkalommal körsétára várják vendégeiket. Délután kiállítások nyílnak és pódiumbeszélgetést tartanak a Jékely centenáriumi kiállítás finisszázsán. A Műcsarnok Kölcsey-esttel, filmvetítéssel és kiállításokkal várja a közönséget, és a Fővárosi Nagycirkusz is ünnepi előadást tart.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház idén Nagyváraddal közösen ünnepeli a magyar kultúra napját, Nagyvárad, a kétlelkű város, avagy Ady Endre elveszett illúziói címmel tartanak beszélgetést a színházban.Kaposváron művészeti gálát rendeznek délután az Együd Árpád Kulturális Központban, Debrecenben pedig régészeti és fotókiállítás megnyitójával indulnak a programok. A Pécsi Nemzeti Színházban Molnár Ferenc Doktor úr című darabját láthatja, a Kodály Központban pedig magyar remekműveket hallhat a közönség. Este fél tízre a Széchenyi térre várnak mindenkit, hogy együtt szavalják el a Himnuszt, írja az MTI.

Rovatok