Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas melegesküvő volt a Grammyn

2014. január 27., hétfő 15:09

Ugyan az idei Grammy-gála legnagyobb nyertese a Daft Punk volt, mégis mindenki arról beszél, hogy Macklemore fellépése alatt több tucat pár házasodott össze, köztük egyneműek is. A legtöbben a meleg közösség sikereként értékelik az eseményt, mások viszont tolakodónak tartják. Bezzeg azzal semmi baj nem volt, amikor Madonna lekapta Britney Spearst és Christina Aguilerát 2003-ban az MTV díjátadóján. A dolog persze sokkal összetettebb ennél.

A Daft Punk öt díjától csak eggyel maradt le Macklemore és Ryan Lewis párosa. Utóbbiak lettek az év felfedezettjei, övék a legjobb rapprodukció és rapdal is. Macklemore régóta kirakatembere a meleg esélyegyenlőségi mozgalomnak, több mint százmilliós nézettségű Same Love videójuk pedig az ügy egyik himnuszává vált. Nem véletlenül döntöttek úgy az esemény szervezői, hogy a tömeges házasságkötés alatt egynemű párok is megesküdnek.

Macklemore - Same Love előadás Ft. Mary Lambert & Ryan Lewis - Grammy Díjátadó 2014

Macklemore régóta vita tárgya a hiphopon belül. A hiphop alapvetően egy férficentrikus, soviniszta és sokszor kirekesztő műfaj, ami szerves része az afroamerikai kultúrának. Erre jön egy hátranyalt hajú, fehérbőrű hipsztergyerek, és egyenlőségről, szeretetről meg egyéb más, egyáltalán nem macsó dolgokról hadovál. Ezzel mégis képes olyan tömegeket megmozgatni, amire egyik újvonalas hiphop előadó sem képes.

Ha a nulla publicitást kapó 2005-ös lemezét nem nézzük, akkor az sokat elmond, hogy a két évvel ezelőtti The Heist nagylemezéből majdnem másfél millió példányt adtak el, ez pár százezerrel több, mint amennyit a rap messiásának tartott Kendrick Lamar kritikuskedvenc, Good Kid, M.A.A.D City albumából adtak el. (Mindkettő ugyanabban az évben jelent meg.)

Beleszületni a homofóbiába

Jó ideje érezhető egy tendencia a főleg feketék által dominált könnyűzenei műfajokban, miszerint egyre több előadó vállalja másságát vagy foglalkozik a témával. A multimilliomos rapsztárok próbálnak elhatárolóni az egésztől, de ennek inkább anyagi, mintsem morális oka van: nehezen lehet elfogadtatni a rajongókkal egy olyan rappert, aki évekig tárgyként kezelte a nőket a dalaiban és szitokszóként használta a homoszexuális szinonimáit, hogy aztán a hatalmas villájában kubai szivart pöfékelve írogassa Twitterre, mennyire támogatja az egyneműek házasságát.

Azonban ez inkább a keményebb, gengszer raphez köthető előadókra igaz, az utóbbi időben olyan veteránok álltak az ügy mellé, mint Jay-Z, Snoop Dogg, sőt, még 50 Cent és Eminem is. Az elfogadási lavinát a hiphopban Frank Ocean r&b énekes coming outja indította el, aki pár nappal a bemutatkozó lemeze előtt vallotta be, hogy életében először egy férfiba volt szerelmes. Nem sokkal később két Grammy-díjat is átvehetett a 2013-as gálán.

Az új generáció egyébként is sokkal fogékonyabbnak tűnik a témára. A körbeimádott Odd Future rapkollektíva (aminek Ocean is a tagja) vagy a New York-i A$AP Mob fiataljai a legjobb példa arra, hogyan születik bele egy fekete srác a homofóbiába, majd a siker hatására megvilágosul. A$AP Rocky például bevallottan gyűlölte a melegeket fiatal korában, aztán a hiphopon keresztül számos homoszexuális divattervezővel, zenei szakemberrel és hírességgel ismerkedett meg. Ebből a tapasztalatból szűrte le, ha nem akarjuk, hogy számítson az ember bőrszíne, akkor a szexuális beállítottságnak sem szabad.

New York egyébként fontos városnak számít a témában, ugyanis itt van a központja a queer rap műfajnak, ami a hiphop egy egészen formabontó, a rapet a meleg kultúra látványvilágával és zenéjével keverő alfaja. Az egész most már ott tart, hogy nemrég elindult az első animációs tévésorozat, ami kifejezetten egy meleg rapper életéről szól.

Eközben itthon teljesen más a helyzet. A fesztiválkedvenc rapcsapatok és előadók nem igazán foglalkoznak a témával, ellenben a Youtube-on népszerű rapperekkel. Ahogyan zeneileg, úgy morálisan is 15-20 évvel a nyugat után kullogó hazai hiphop egyik legnépszerűbb online jelensége, a milliós nézettségű klipekkel rendelkező Mr. Busta Páwa című dala így kezdődik (szórul-szóra, a helyesírási hibákat is megtartva):

...a földet ellepték a pávák, a buzik és a hasonló fertőzött vírussal mutálódott egyedek...2010-ben feltűnt egy addig ismeretlen ellenállás, amit Real Trill-nek neveztek. a pávák próbáltak maguk mellé állítani hamis értékrendeket valló emberszabásúakat is...ez idáig...Mr. Busta az RTM osztag vezetője, 2013 tavaszán lecsapott rájuk...a pávák megsemmisültek...gyerekeinknek, családjainknak nem kell többet férfiakat, női ruhában és csókolózni látni..."

Az előadó webshopján a "buziellenes" cimkénél még külön pólót is lehet vásárolni. 

Rovatok