Index Vakbarát Hírportál

Meleg cowboyok áriáznak Madridban

2014. január 30., csütörtök 08:52 | aznap frissítve

Visszafogott lelkesedéssel fogadta a közönség a Túl a barátságon (Brokeback Mountain) című Oscar-díjas film operaváltozatának világpremierjét kedd este a madridi Teatro Realban - írja az MTI.

A két cowboy, Jack és Ennis között szövődő tiltott szerelemről szóló történet főszerepeiben Tom Randle amerikai tenor és Daniel Okulitch kanadai bariton lépett színpadra. A darab zenéjét Charles Wuorinen amerikai zeneszerző szerezte, a szövegkönyvet a filmet is jegyző amerikai Annie Proulx írta.

Ang Lee 2005-ben készítette el a Túl a barátságon című filmjét, amiben a két cowboy-t Heath Ledger és Jake Gyllenhaal alakította. A film négy BAFTA-, négy Golden Globe- és három Oscar-díjat kapott, a szobrot a legjobb rendezésért, a legjobb filmzenéért és a legjobb adaptált forgatókönyvért ítélték oda.

Néhány kritikus szerint azonban az operaváltozatból hiányzott az érzelmi töltet, a szenvedély, amely egy ilyen téma esetében elvárható lenne. Maga a zene könnyen emészthető és meg fogja találni a maga közönségét, ugyanakkor túlságosan sötét, hideg és "metálos" egy ilyen szerelmi történethez - írta az APA osztrák hírügynökség.

A spanyol sajtó méltatása szerint ellenben a Teatro Real, amely eddig nem tartozott az operavilág élvonalbeli intézményei közé, a Brokeback Mountainnel a nemzetközi figyelem középpontjába kerülhet. Az El País című lap szerint "az opera a mai korba illő, a cselekmény jól strukturált, folyékony". Az El Mundo egyenesen az "operavilág fővárosának" nevezte Madridot.

A kétfelvonásos és kétórás, közérthető angol nyelven íródott, helyenként káromkodásokkal tarkított darabot összesen nyolc alkalommal mutatják be február 11-ig a madridi operaházban.

Rovatok