Index Vakbarát Hírportál

Fölélte tartalékait a Bárka Színház

2014. február 12., szerda 17:22

Nyílt levélben fordult a Bárka Színház társulata Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterhez a színház átadás-átvétele elhúzódása miatt. Az elmaradó fizetésekre, előadásokra és bemutatókra hívják fel a figyelmet, és a helyzet megoldását várják. (Most zajlik a Bárka átadása, a színház a Józsefvárosi önkormányzattól állami tulajdonba, a tervek szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fenntartásába kerül.)

A Bárka február 3-án közölte, hogy bizonytalan jogi és gazdasági helyzetére való tekintettel több előadását nem játssza február 22-ig, és ugyanezen okok miatt a Rovarok című előadás próbafolyamatát is felfüggeszti. 

A társulat tagjai szerdai nyílt levelükben azt írják, hogy már nem működik a színház Ráday utcai jegyirodája, és néhány nap múlva már játszani sem tudnak, írja az MTI. Nem értik, mi az oka az átadás-átvétel körüli, másfél éve tartó huzavonának. Azért írnak közös levelet minden érintettnek, mert nem tudják, kihez forduljanak. "Ebben a pillanatban nincs fönntartónk. Már és még" - fogalmaznak. A színház már fölélte a tartalékait, elmaradtak a fizetések, előadásaik és bemutatóik is. "Önhibánkon kívül hitelünket veszítjük kiváló hazai és külföldi alkotótársaink, rendezőink és vendégművészeink szemében".

Levelükben azt kérik, hogy legyen vége az egymásra mutogatásnak, mert hamarosan el fog tűnni egy színház, ahová több tízezer ember jár évente. 

A színház korábbi közlése szerint a Józsefvárosi önkormányzat a december 18-i döntésével a magyar állam tulajdonába adja át a Bárka Színházat. A magyar állam képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Ezt követően jelölhetik ki a fenntartót, amely a tervek szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). A KIM 2014-es költségvetésében szerepel a Bárka Színház, azonban amíg nem a minisztérium a Bárka fenntartója, addig ez a költségvetési keret nem nyitható meg. 

Rovatok