Index Vakbarát Hírportál

Élünk, mint Csekonics: 4,5 milliárdért vettünk aktképet januárban

2014. február 24., hétfő 15:39

A négy és félmilliárd forintért januárban megvett műkincs a Szépművészeti Múzeum sztárja lehet, írja a napi.hu. Szakértők szerint az állam egy olyan Courbet-festményre költött el egy kerekebb összeget, amire korábban a párizsi Louvre is tett ajánlatot. Egy másik, sokkal kevésbé valószínű feltételezés szerint az állam Schiffer Miksa hagyatékát vette meg a külföldön élő örökösöktől.

Érdekes, vagy inkább meghökkentő műkincsvásárlásról lehet olvasni a költségvetésről szóló minisztériumi beszámolóban. Az interneten is elérhető dokumentumban a következő tétel  olvasható: "4,5 milliárd forint egy külföldi személy kártalanítására egy ügyvédi irodában letétbe helyezett összeg a Szépművészeti Múzeumnál". A napi.hu hiába kérdezte a költségvetés helyzetéről beszámoló nemzetgazdasági tárcát, és az Emberi Erőforrás Minisztériumát (EMMI), nem kapott választ a tétel mibenlétéről, és a Szépművészeti Múzeum is csak ennyit reagált: 

Az államháztartás helyzetéről szóló NGM tájékoztatóban jelzett kiadással kapcsolatos jogügylet még nem zárult le. Annak részleteiről, a megállapodás eredményessége érdekében, csak a jogügylet lezárultát követően kerülhet sor, ennek várható határideje ez év közepe.

A műkereskedelmi szakértők szerint viszont ez a 4,5 milliárdos tétel vélhetően egy értékes festmény ellenértéke lehet - az összeg ugyanis "fillérre" pontosan 15 millió euró, ami egy közelmúltban megvételre felajánlott festmény árával azonos. Gustave Courbet kalandos sorsú, Fehér harisnyás aktnak is nevezett festményéről lehet szó , amely az Európa hírű Hatvany gyűjtemény ékessége volt a II. Világháború előtt. 

A festmény évtizedekre eltűnt, majd 2007-ben Szlovákiában került elő. Amint arról a Le Monde is tudósított, egy szlovákiai orvos szovjet katonáktól kapta a képet, amelyet haláláig lakásában őrzött. Ezt követően helyi üzletemberek tulajdonába került, majd 300 ezer euróért felajánlották magyar múzeumoknak is. Miután ez meghiúsult, a párizsi Louvre tett vételi ajánlatot - de immár 15 millió euróért. A világhírű festmény  azért nem került a Louvre-hoz, mert a múzeum vezetői a kép zivataros múltjától tartva végül elálltak a vételtől. Tavaly év végén viszont ismét piacra dobták és felajánlották a magyar kormánynak is.

A Napi.hu úgy értesült, hogy a Courbet festmény megvételét januárban bonyolíthatták le, s ezért szerepel a költségvetési beszámolóban is. Ez a kiadás bizonyára nem része annak a 30 milliárd forintos keretnek, amelynek felhasználásáról a Magyar Nemzeti Bank dönthet, s amelyet műkincsvásárlásra határoztak meg.

Rovatok