Index Vakbarát Hírportál

A magyar holokausztról vitáztak Washingtonban

2014. március 20., csütörtök 09:23

Komoly kritikát kapott Magyarország az Egyesült Államokban tartott holokausztkonferencián, ahol az előadás házigazdái a Horthy-korszak mosdatásával vádolták Budapestet.

A holokauszt Magyarországon: 70 év múlva címmel tartottak szerdán konferenciát az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumában, Washingtonban, ahol a fórum házigazdái a vészkorszakkal kapcsolatos mai történelmi felelősségvállalásunkról keveredtek vitába Prőhle Gergely külügyi helyettes államtitkárral, írja az MTI. A Magyarország náci megszállásának 70. évfordulóján tartott konferencián Paul A. Shapiro, a Holokauszt Emlékmúzeum kutatóközpontjának igazgatója és Randolph L. Braham, a New Yorki-i Városi Egyetem professzora, a magyar holokauszt kutatója azzal vádolta Budapestet, hogy mosdatni próbálja a Horthy-korszak Magyarországát.

Paul A. Shapiro igazgató szerint egyes populista erők állami ellenőrzés mellett használták ki a gazdaság bizonytalanságát és támasztották fel az antiszemitizmust.

"Ezeket a fejleményeket - a holokauszt relativizálását, trivializálását és eltorzítását, a történelem tisztára mosását annak érdekében, hogy a felelősséget kizárólag a németekre hárítsák és felmentsék a korabeli magyar hatóságokat - távolról sem kezelték hatékonyan. A szélsőséges antiszemiták és gyilkosok rehabilitálására irányuló kísérletek is megjelentek a kommunizmus magyarországi bukása óta" - mondta Shapiro.

Shapiro később azt is kifogásolta, hogy a kormány nem vette figyelembe a magyarországi zsidó közösség javaslatait a holokauszt 70. évfordulójának megemlékezéssorozatával kapcsolatban. Prőhle Gergely a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség magyar küldöttségének nevében szólalt fel és jelentette ki, hogy

"nincs új értelmezése a történelemnek, és nincs új értelmezése a trianoni szerződésnek"

Prőhle azt is elismerte, hogy vannak Magyarországon antiszemita megnyílvánulások, de ez nem csak nálunk, hanem az egész világon tapasztalható. A közelgő választások apropóján megjegyezte, hogy fontos lesz a Jobbik szavazóinak visszaterelése a demokratikus táborba.

Randolph L. Braham szerint Magyarországon kialakult egy trend, hogy kimentsék a Horthy-korszak Magyarországát a nácik bűnei alól és mindent a németekre fogjanak, ez a folyamat pedig 2010-től gyorsult fel, amikor a Fidesz alaptörvénybe foglalta, hogy Magyarország 1944 március 19-től 1989-ig elvesztette a szuverenitását.

Rovatok