Index Vakbarát Hírportál

55 millióért kelt el az első Stratocaster

2014. március 28., péntek 14:10

Negyedmillió dollárért (55 millió forintért) cserélt gazdát minden idők legsikeresebb elektromos gitárja, a Fender Stratocaster első legyártott darabja – írja az MTI.

Az 1954-ben készült hangszert George Gruhn, egy nashville-i gitárbolt tulajdonosa adta el egy neve elhallgatását kérő amerikai gyűjtőnek, akiről még annyit tudni, hogy nem hivatásos zenész. A gitárt már leszállították, és a kifizetést is lebonyolították a héten.

Az eladásról csütörtökön beszámoló Gruhn elmondta: azt tanácsolta a vásárlónak, vegye fel a kapcsolatot a phoenixi hangszermúzeummal, hogy kiállíthassák a gitárt. Hozzáfűzte: nehezen viselné, ha a következő 40-50 évben senki sem láthatná, hallhatná az értékes hangszert.

Az eladott darab a 0100-as sorszámot viseli. Akad néhány Stratocaster, amelynek alacsonyabb a sorszáma, ám azok Gruhn szerint valójában a gyártás megkezdésének évében később készültek. Ezen a képen például éppen David Gilmour, a Pink Floyd gitárosa játszik a 0001-es sorszámún:

A legelső Stratocastert eredetileg egy amatőr zenésznek adták el, aki nagyon vigyázott rá. A tulajdonostól Richard Smith gitártörténész szerezte meg, Grunh az ő kérésére árulta a hangszert, és ahogy mesélte, Smith nagyon elégedett volt az eladási árral.

Az 1954-ben gyártani kezdett Fender Stratocaster sokak szerint megváltoztatta a világot, az egyik legsokoldalúbb hangzású elektromos gitár, amit többek között az összesen ötféle kombinációban használható három hangszedőjének köszönhet.

Ilyen gitáron játszott többek között:

de nagyjából minden nagy gitárosnak megfordult a hangszer a kezében pályája valamelyik szakaszában.

A most eladott darab egyébként meglehetősen kedvező áron kelt el: ennél drágábban cserélt gazdát Eric Clapton több Stratocastere, de Stevie Ray Vaughan és Jimi Hendrix hangszereiért is ennek többszörösét fizették.

Rovatok