Index Vakbarát Hírportál

Otthagyja Szegedet Székhelyi József

2014. április 22., kedd 08:37

Több mint egy évtized után elköltözik Szegedről Székhelyi József színész, a Szegedi Nemzeti Színház volt igazgatója – írja a Délmagyar.hu.

Nem vállalható

„A Madách Színházban sokféle produkcióban, sokféleképpen számítanak rám, de a jövés-menés mostanra felőrölt, elfárasztott. Tovább nem tartható fenn, hogy kimaradok a kislányom életéből és a városéból is” – nyilatkozta Székhelyi a Délmagyar.hu-nak.

Székhelyi 2003 és 2008 között volt a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, aki Szigetszentmiklós közelében fog letelepedni, „mindössze huszonvalahány kilométerre a Madách Színháztól”.

Székhelyi nevére nem csak a színházrajongók kapják fel a fejüket, amióta kiderült: 2011-ben az egri közgyűlés kulturális bizottságában az hangzott el, hogy Székhelyi azért sem léphetett fel a városban, „mert mindenki azt mondja, hogy egy SZDSZ-es büdös zsidó”.

Menjenek vagy maradjanak?

Székhelyi nyugdíjba küldéséről 2012 nyarán döntött a Szegedi Nemzeti Színház, Gyüdi Sándor színházigazgató akkor azt mondta: a nyugdíjazásnak költséghatékonysági oka van, nincs köze az egri kulturális bizottság zsidózásához.

A Délmagyar.hu-nak Székhelyi arról panaszkodott, nehezen viselte, hogy nemkívánatos személy lett a színházban, ahogy azt is, hogy a nézők folyamatosan panaszkodtak a színvonal eséséről.

„A családomat is jelentette nekem a szegedi színház, és ha az ember a családjáról rossz híreket hall, az borzasztó” – mondta. Arról is beszélt, hogy apaként elborzasztja, hogy sokszor annyi magyar költözött külföldre az elmúlt években, mint '56 után.

Az ember akkor jó apuka, ha fenéken billenti a gyerekét, hogy messze szálljon, vagy ha megcirógatja, hogy maradjon?

– mondta.

A zsidózó hangfelvétel

A 2011-es hangfelvétel szerint Orosz Lászlóné, az egri közgyűlés kulturális bizottságának Fidesz-KDNP-s elnöke azt mondta: a bizottságot a városban támadták amiatt, miért kellett meghívni Székhelyi Józsefet, és erre egyáltalán miért ad pénzt a város.

Várkonyi György, az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő (EVAT) Zrt. vezetője ezután azt mondta: mindenki tudja, hogy itt már politikáról van szó, és azt is, hogy Székhelyi nem jöhet a városba, „mert mindenki azt mondja, hogy Székhelyi egy SZDSZ-es büdös zsidó″. „Te mondtad” – válaszolta erre Orosz Lászlóné nevetve.

Rovatok