Index Vakbarát Hírportál

Az Űrodüsszeia zenéjével paráztatnak a Müpában

2014. április 29., kedd 12:43

Március 7-én az Amadinda ütőegyüttes és Károlyi Katalin adják elő a Művészetek Palotájában Ligeti György Síppal, dobbal, nádihegedűvel című dalciklusát, amelyet a szerző kifejezetten nekik dedikált. Ligeti és az Amadinda barátsága a kilencvenes évekre nyúlik vissza: az idős szerző érdeklődéssel fordult a zenekar felé, ebből lett a Síppal, dobbal, nádihegedűvel. „Ligeti szinte álruhában járt Budapesten, amikor készültünk a bemutatóra. Az együtt töltött négy nap alatt nagyon sok minden alakult a darabban. Elfogadta a javaslatainkat, és ma már ezek szerepelnek a partitúrában” – emlékezett vissza a Rácz Zoltán, az Amadinda vezetője.

Az est fénypontja pedig az az 1965-ös Requiem lesz, amelyet Stanley Kubrick is felhasznált a 2001: Űrodüsszeia című filmjében. Ez az:

Az 1965-ben Stockholmban nagy sikerrel bemutatott Requiemet ritkán szokták előadni, ugyanis szokatlanul próbaigényes mű, egyes vélekedések szerint ez az egyik legnehezebb feladat, amellyel előadóegyüttes találkozhat, az ősbemutató során a kórus kétségbeesetten kérte Ligeti segítségét a húsz szólam betanításában. 

Ezzel a koncerttel a záróestjéhez érkezik a Művészetek Palotája egyik legjelentősebb, 2006-ban indított koncertciklusa, amely az elmúlt évek során Ligeti György, a 20. század világszerte elismert magyar zeneszerzőjének életművét mutatta be.  A hiánypótló sorozat még a szerző életében indult, azóta nyolc koncert volt a Bartók Béla Hangversenyteremben. A kilencedik, egyben sorozatzáró alkalom abból a szempontból is különleges, hogy lesz kürtverseny, dalciklus, szóló zongorára írott etűdök, és persze a Requiem.

A koncerten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekara és Kamaraegyüttese kűtszik, a zongorán kísér Fejérvári Zoltán, a karmester Rácz Zoltán lesz.

Rovatok