Index Vakbarát Hírportál

Kálomista következő filmje Oscar-esélyes

2014. május 5., hétfő 11:46

„Bár fizikai képtelenség, hogy ennyi minden beleférjen egy ember életébe, Kálomista Gábor nem ismer lehetetlent. Sikeres ember, aki úgy boldogul, hogy közben másoknak is használ” – így mutatja be a Magyar Nemzet Kálomista Gábor filmproducert, aki még annál is hosszabb interjút adott az újságnak, mint nemrégiben a Népszabadságnak. S míg ott leginkább a producer pénzügyeiről szólt a diskurzus, a Magyar Nemzet szerző nélküli interjúja Kálomista emberi oldalát igyekszik bemutatni, küzdelmét már-már eposzi magasságokba emelve.

Teljes képet kapunk a filmes szakember munkájáról a szocialista termelőszövetkezettől kezdve a vadászbolton át a filmes világgal történt első találkozásáig, ami a Káli-medencében történt. Előbb lótifuti lett a Duna tévénél, majd nagy ugrással marketingigazgató egy cégnél, rögtön behívatta Tímár Pétert, és már csinálták is a Zimmer Ferit. Ami bár közönségsiker lett, de anyagilag nagy bukás. De Kálomistát ez nem tántorította el, ment tovább a filmes úton. A Káli-medencés barátai meglátták, hogy ő tehetséges, és Kálomista szerint ettől kezdve utálták, ő lett a filmes szakma fekete báránya, azt terjesztették róla, hogy fegyvert csempészett a szerbeknek, meg hogy ő csak egy „révfülöpi paraszt”.

„Azóta majdnem harminc filmnél tart, több közülük a hollywoodi sikerfilmeknél is népszerűbb lett itthon” – mondja a névtelen riporter. Legutóbb például a Coming out. A producer az új filmtámogatási rendszerrel, az Andy Vajna vezette Filmalap munkájával nagyjából elégedett, „ennyi pénz még sosem volt magyar filmre”. Következő filmjét Goda Krisztával készíti. „Írja le nyugodtan: Oscar-díj-esélyes film forgatását kezdjük el” – mondja az interjúban a producer.

A Kakukkfiók című film már kapott egyszer a Filmalaptól 420 millió forint, majd 70 millió állami támogatást, és alig pár hete ismét 203 milliót kapott a Magyar Nemzeti Filmalaptól. A Kakukkfiók annak a Divinyi Rékának a forgatókönyvéből készült, aki nemcsak a  Filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója, de az állami támogatásokat odaítélő Filmszakmai Döntőbizottságnak is tagja.

Kálomista kommentálta azt is, amikor azt állította a Hír TV-n, hogy a magyar mozifilmekről Tel-Avivban döntenek. „Azóta személyesen beszéltem az izraeli nagykövettel, aki megnézte az adás felvételét, majd elmeséltem az általam ismert tényeket. Nagyon jó beszélgetés volt. A végén azt mondta, igazam van, sőt, a választások után elvisz Tel-Avivba az említett céghez" – állítja a producer. Szerinte hátrányban van a magyar film, forgalmazói oldalról olcsóbb jegyárral kellene támogatni, és „nem lenne baj, ha három-négy multiplex magyar tulajdonba kerülne”.

Szerencsére maradtak még barátai is a Káli-medencében, mint például Bereményi Géza, akitől egy révfülöpi borozás alkalmával kérdezte meg, hogy nem pályáznak-e a Thália Színház élére. „Miért ne?” – mondta Bereményi. És meg is kapták a színházat. Kálomista szerint a Thália a független magyar színházak legfőbb támogatója, mégis sokan szidják őket, pusztán azért, mert jól szidhatók, éppúgy mint a magyar kormány, amivel szintén semmi baj nincs, mégis szidják. Felesége, Kálomista Zsuzsanna az MTVA filmbeszerzési igazgatójaként nagyon sokat dolgozik, ezért Kálomista Gábor főz otthon.

Rovatok