Index Vakbarát Hírportál

Végleg megszűnhet a Somogy folyóirat

2014. május 5., hétfő 14:44

Úgy tűnik, végleg megszűnik a folyamatosan anyagi gondokkal és létbizonytalansággal küzdő, 40 éves Somogy irodalmi folyóirat, miután semmilyen állami támogatást nem kaptak idén.  A Kapost.hu szerint az eseményeknek főleg politikai okai vannak, hiszen a Somogy a szerzők saját pénzén finanszírozott utolsó számában Pomogáts Bélának, a Berzsenyi Társaság elnökének és Kósa Csabának, a Somogy főszerkesztőjének meglehetősen keserű, a jelenlegi rezsim kultúraellenességét és érzéketlenségét hangsúlyozó, kritikus élű búcsúzó írása olvasható.

 

Ennek lényege nagyjából annyi, hogy míg stadionépítésre és egyéb magáncélokra milliárdok mennek el, addig nem képesek pár millió forint támogatást nyújtani egy nagy múltú lapnak. „Félek tőle, hogy ma Magyarországon ismét ott tartunk, hogy nem a nyilvánosság előtt dőlnek el a dolgok, hanem szűkebb körű, bizalmas megbeszéléseken” – írja Pomogáts Béla.

2012-ben még kaptak ugyan támogatást a folyóirat megjelenésére, de a pénzt a hivatalos döntés ellenére is csak nagyon későn kapták meg. Tavaly viszont már nem kaptak egy fillért sem az NKA-tól. A szerkesztőség tagjai szerint a helyi vezetés minden erővel igyekszik meggátolni, hogy a magánpénzen kiadott utolsó szám eljusson az olvasókhoz. „A somogyi kultúra egyik oszlopa, a Csiky Gergely Színház már ráment a kultúrharcra” – zárja cikkét a Kapost.hu

Rovatok