Index Vakbarát Hírportál

Széles Gábort is kitüntette a Művészeti Akadémia

2014. május 30., péntek 14:52

Elfogadták az etikai kódexet, a 2014. évi költségvetést, módosították az alapszabályt és a díjszabályzatot, és döntöttek a köztestületi díjak adományozásáról a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésén, írja az MTI.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára elmondta: az etikai kódex a köztestületi tagságra vonatkozik, alapvető feladata az erkölcsi értékek rögzítése, az ezen értékeken esett sérelmek megállapítása. "Az etikai kódex rendelkezéseinek elsődleges célja, hogy irányt mutasson a mindennapi tevékenység során, ugyanakkor lehetőséget biztosít a közös erkölcsi elvárásoknak meg nem felelő személyekkel szembeni fellépésre" - áll a kódexben.

A közgyűlés arról is döntött, hogy a köztestületi díjakat minden évben a tavaszi közgyűlésen adják át, a Nemzet Művésze díjat pedig minden évben november 5-én.

Díjak

Átadták a köztestületi díjakat az MMA közgyűlésén: Nagydíjban Erdélyi Zsuzsanna Kossuth-díjas néprajzkutató, Életműdíjban Nemeskürty István Kossuth-nagydíjas író részesült. Emellett három elismerést első alkalommal osztottak ki. 

A Művészeti Írói Díjat Szakolczay Lajos József Attila-díjas irodalomtörténész, művészetkritikus vehette át "az egyetemes magyar kultúra értékeinek közkincsé tétele érdekében kifejtett négy évtizedes művészetelméleti és művészetkritikusi munkássága elismeréseként".

Az MMA Aranyérmét Széles Gábor Neumann János-díjas okleveles villamosmérnök "kivételes vállalatvezetői és gazdasági stratégiaalkotó eredményei mellett a nemzeti média támogatásáért, közéleti és közösségi tevékenységért" kapta meg.

A szintén először kiosztott Kováts Flórián-emlékérmet Kucsera Tamás Gergely filozófus, az MMA főtitkára kapta.

Az MMA idei évi költségvetése magában foglalja az akadémiai tagok életjáradékát, az elnök, a két alelnök, az elnökségi tagok, tagozatvezetők, felügyelő testületi tagok tiszteletdíját. Tartalmazza még az özvegyi, árvasági hozzátartozói ellátásokat, a művészsegélyt, a köztestületi, szakmai programokat, a központi köztestületi programokra tervezett előirányzatokat, és az MMA külügyi és határon túli tevékenységét szolgáló forrásokat is.

A költségvetéssel kapcsolatban a főtitkár elmondta: a növekvő feladatokhoz kapcsolódva a titkárság működéséhez is nagyobb létszám szükséges, emellett a költségvetésben megjelenik többek között az életjáradéki emelés, a Nemzet Művésze díj, valamint a tagozati programokon túl a határon túli és nemzetközi programok támogatása is.

1,7 milliárd plusz 2,2 milliárd

A költségvetésben az MMA titkársága kiadásai a személyi juttatásokkal, dologi kiadásokkal, beruházásokra fordítható kerettel együtt összesen 1,7 milliárd forintot tesznek ki. A köztestületi feladatok támogatása címszó alatt összesen csaknem 2,2 milliárd forint szerepel, ebből az összegből finanszírozzák például az MMA rendes és levelező tagjainak életjáradékát és fizetik a díjakkal járó összegeket.

A Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet több mint 109 millió forintos támogatást kap. A fejezeti kezelésű előirányzatoknál összesen 678 millió forint szerepel, ebből például a Vigadó Galéria kiállításaira 13 millió forintot költenek idén, a pályázati alapokra pedig 160 millió forintot különítettek el.

A költségvetésben új tétel a Vigadó működtetése, ősszel pedig elindulnak az építkezések a kutatóintézetben is, amelynek a Hild-villa ad otthont. A 2013-ban alapított Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet 2014 utolsó harmadában kezdi meg működését. Az életjáradékok összege több mint 30 százalékkal emelkedett egy kormányrendelet alapján. Az Országgyűlés által 2013-ban megalapított Nemzet Művésze díj novembertől 70 művész részére folyósítható.

A Magyar Művészeti Akadémia ellen több tiltakozást szerveztek már, legutóbb márciusban, amiatt, mert megkapták a felújított Vigadót:

Így fetrengtek a tüntetők a Vigadó előtt

Rovatok