Index Vakbarát Hírportál

A nyár végéig hazatérhet a Seuso-kincs másik fele is

2014. június 16., hétfő 11:53

Öröm az ürömben, írja a Napi.hu, hogy a késő-római műkincs így sem lesz teljes. A 15 darabból álló leletből egyelőre még hét darab hiányzik, ezek hazahozataláról állapodott meg a magyar állam. A már Magyarországon levő ezüstkollekció másik felének át- vagy megvételéről az elmúlt napokban született előzetes egyezség.

A Napi.hu szerint továbbra is  titoknak számít, hogy kik és mennyiért adták el a magyar kormánynak  a Seuso-kincseket. Az első hét darab 15 millió euróért cserébe az áprilisi választások előtt került Magyarországra. Az eladók vélhetően a Sotheby's aukciósház egykori vezetőjének fiai voltak. A lelet másik fele sem biztos, hogy a tulajdonosnak tartott Lord Northamptontól kerül magyar állam birtokába, az eladó személyét viszont most sem hozzák nyilvánosságra.

Érdekes, de mivel magyar állam soha nem mondott le a tárgyak tulajdonjogáról, a márciusban kifizetett 15 millió euró (4,5 milliárd forint) hivatalosan nem vételárnak, hanem ún. őrzési-restaurálási díjnak minősül. A kincseket korábban sokkal nagyobb összegért kínálták megvételre. A Sotheby's szerint a 15 darabos kollekcióért egy aukción akár 200 millió eurót is kaphattak volna.

A Seuso-sztorinak azonban azzal nem lesz vége, hogy a kincsek másik fele is hazakerül: Svájcban, Franciaországban és Angliában is lehetnek még a Seuso-kincshez tartozó ezüsttárgyak. A leletegyüttes nagyságát nem lehet meghatározni, az ismert Seuso-kincs legalább 40-50 tárgyból állhat. A Napi.hu a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztályától megtudta, hogy a kincsek visszaszerzése érdekében további információt nem kívánnak adni. 

Rovatok