Index Vakbarát Hírportál

Amikor Geszti Péter helyett már nekünk fájt

2014. június 26., csütörtök 20:09

Az Index összegyűjtötte önöknek Geszti Péter pályafutásának legszörnyűbb produkcióit. A humorista-rapper felbecsülhetetlen életpályája során sosem kímélte a nagyérdeműt.

Ma mutatta be új, emigráns magyarokról szóló dalának közösségi videoklipjét Geszti Péter. A Hungarian in Europe nem Geszti saját műve, Sting egyik örökzöldjét, az Englishman in New Yorkot vette elő, porolta le, és töltötte meg saját dalszövegével. A dal az MR2 Petőfi Talpra Magyar című műsorában debütált, ennek apropóján gyűjtöttük össze a médiaszemélyiség munkásságának legjavát. Geszti ugyanis mindig is azokat a határterületeket járta, amely a zseniálisat elválasztja a fájóan kínostól. Mi csak emlékezünk, mindenki döntse el, hogy neki hol szakadt el a cérna: az Ásznál, a Jazz+Aznál, vagy éppen a Gringo Sztárnál.

Geszti azok után, hogy Lúdas Matyi és a Mézga család Aladárjának hangját kölcsönözte, (már főiskolásként) az Első Emelet számára írt dalszövegeket. De még milyeneket! Csak egyetlen részlet a zenekar 1984-es bemutatkozó lemezéről, a Dadogós Break című számból:

Nem-ne-ne-nem, nem kedvelem a gyengébbik nemet

Mert ha elkezdem a mondókámat, mindegyik nevet

A bo-bo-boltban amikor kenyeret kérek

Az eladó csak így felel:

Apu-apuskám, hogyha valami kell, egy cédulára írd fel!

1988-ban indult az Ász című, középiskolások számára meghirdetett tehetségkutató műsor, amelyet Déri János után, a harmadik résztől kezdve Geszti vezetett, aki humorosnak szánt átvezető szövegeivel igyekezett úgymond fiatalos és szórakoztató jelleget kölcsönözni a műsornak.

1992-ben felvette az MC Gesztenye művésznevet, és megalapította a Rapülők együttest, ami természetesen fellépett az Ászban is, ahol a Zúg a Volga című számukat adták elő.

Húzod az igát, és nyúzod a zsigát,

Töröd magad és zúzod az Icát.

Az asszony verve jó! Hejhó!

– kezdődnek a dal első sorai.

Később, a kilencvenes évek végén alapította meg a Jazz+Azt, amelyben tovább folytatta a „szöveggyártó kisiparos” tevékenységét. Azóta is egy ország próbálja kiheverni a Mit tehet a sejt? című szám „Alakul a molekula, mocorog az atom, a genetikusokat csókoltatom” kezdetű strófáját.

2005-ben megírta alternatív himnuszunk, a Magyarország című dal szövegét, amelyet a Megasztárból ismert Oláh Ibolya énekelt el a Lánchíd tetején augusztus 20-án.

Ki ne emlékezne az RTL Klub gumicsirkés emberére, Lisztócki Attilára?! Lisztócki a kötelező filmzsánereket (üldözős-csajozós-cowboyos-stb.) sorra véve jópofáskodott az esti szpotokban. A csirkés fiú 2004 szeptemberében tűnt fel a kereskedelmi tévé műsorajánlói előtt, majd 2005 decemberében köszönt le. „A csúcson kell abbahagyni" – nyilatkozta akkor Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója.

Geszti 2006-ban magától írt kampánydalt az MSZP-nek Igen, igen címmel. A dalt éneklő Gyurcsány Ferenc láttán egy egész ország rendült meg, és jött kislányos zavarba. De Demszky Gábor sem úszta meg: az ő számára 2002-ben alkotott maradandót a rímmester.

2007-ben megálmodta a Nemzeti Vágta nevű országimázs-fesztivált, amelynek során évről évre mentébe öltözött huszárok lepik el a Hősök terét paripáikkal, illetve azok végtermékeivel .  A cél az volt, hogy egy olyan rendezvény jöjjön létre, amelyik hasonló szerepet tölt be az ország életében, mint Brazíliában a riói fesztivál, Münchenben a sörfesztivál vagy Salzburgban a Mozart-napok.

Négy évvel később, 2011-ben új zenekart hozott létre Gringo Sztár néven, amely tökéletesen tömöríti Geszti életművet: kezdve a borzasztó névvel és dalszövegekkel, na meg a „kozmopuritán popzene” műfaj-meghatározással, ami egyébként

a reggae, jazz, pop, rap, elektronikus zene, ska és balkáni népzene egyvelegéből áll össze.

A Sziget mínusz egyedik napján Geszti két és fél órás koncertet adott zenésztársaival Gesztivál címmel. A nagyszabású bulin eddigi összes zenekara, a Rapülők, a Jazz+Az és a Gringo Sztár is fellépett a Nagyszínpadon.

A tavalyi rendkívül hóhelyzet során Kálmán Olgával beszélgetett rendkívül emlékezeteset az Egyenes beszédben. Geszti, az életmentő X-traktor és a csirkepörkölt:

Tavaly decemberben a Fókuszban jelentette be, hogy kiszáll az X-Faktorból, a továbbiakban pedig inkább két kislányát és feleségét mentorálná tovább. Helyét a mosogatófiúként kezdő, majd a világ egyik leghíresebb bluesversenyét megnyerő, Szűcs Gábor, azaz Little G Weevil, veszi majd át.

Rovatok