Index Vakbarát Hírportál

Fekete lehet a következő Amerika Kapitány

2014. július 8., kedd 12:29

Nem először történik az a Marvel-képregényekben, hogy Amerika Kapitányt nem az eredeti szuperkatona, Steve Rogers személyesíti meg, hanem valamelyik másik karakter. Az új történet szerint Steve Rogerstől megfosztják a szuperkatona-szérumot, ettől egy 90 éves öregember válik belőle, aki alkalmatlan a fizikai harcra. Vagyis valakinek át kell vennie Amerika Kapitány helyét a szeptembertől induló új szériában, a pletykák szerint ez pedig nem más lesz, mint Falcon, a filmes univerzumban a legutóbbi Amerika Kapitányban bemutatkozott fekete szuperhős.

A karakter létezésének 70 éve alatt ez lenne az első alkalom, hogy egy afroamerikai szereplő hivatalosan Amerika Kapitánnyá válhat. 2008-ban már volt egy Death of Captain America-ciklus, ami után a csillagos pajzsot Bucky Barnes, vagyis a Tél katonája vette fel, hogy aztán a szokásos módon visszahozzák az eredeti szereplőt. Ha valóban Sam Wilson, vagyis Falcon lesz Amerika Kapitány, akkor ugyan hivatalosan ő lehet az első, de korábban már többször is próbálkoztak hasonlóval. 

Isaiah Bradley története például arról szól, hogy a szuperkatona-szérumot megpróbálták újra létrehozni Dr. Erskine halála után, ehhez háromszáz afroamerikai katonát toboroztak a kísérletekre. Legtöbben belehaltak, a túlélőkből pedig egy speciális osztagot hoztak létre. Ők sem élték túl a második világháborút, az egyedül talpon maradt Isaiah Bradleyt meg elküldték egy öngyilkos akcióra, ahová vitte magával Amerika Kapitány jelmezét és pajzsát. Végül élve megúszta, de az Egyesült Államokban életfogytiglanra ítélték a ruha ellopása miatt, a börtönben pedig szellemileg leépült a szérum prototípusának mellékhatásaitól. 17 év után kiengedték, a Marvel képregényes univerzumában pedig minden fekete hősnek a példaképe a fekete Amerika Kapitány.

A másik történet szereplője Eli Bradley, ő az említett Isaiah Bradley unokája. Most inkább nem mennénk bele a bonyolult előtörténetbe, a lényeg legyen annyi, hogy komplikált történet során az Avengers szétesésekor fiatal hősökből létrehozták a Young Avengerst, ami pontosan az, mint a neve sejtet: az Avengers hőseinek tinédzser utódai. Az egyik ilyen volt Eli Bradley is, aki Patriot néven alakította az ifjú Amerika Kapitányt.

Akinek már ez a sok infó is több a kelleténél, annak erősen ajánljuk a Tiki-Toki honlapon nemrég közzétett idővonalat. Ebben egy kedves felhasználó nagyon részletesen végigveszi a Marvel filmes univerzumának minden főbb eseményét, apró háttérinfókkal elhelyezve egy idővonalon.

Rovatok