Index Vakbarát Hírportál

Szembeszáll Kósával a debreceni múzeumigazgató

2014. július 11., péntek 17:32

Sietősnek és elhibázottnak tartja a debreceni MODEM igazgatója a polgármester döntését, amellyel a kortárs művészeti múzeumot beolvasztja a Déri múzeumba. Kukla Krisztián levelében annyiban kiáll Kósa Lajos mellett, hogy az összevonásnak nincs köze a 100 milliós értékű ellopott festményekhez.

A MODEM Modern Debreceni Nonprofit Kft megszüntetéséről, illetve a MODEM beolvasztásáról, a Déri Múzeum tagintézményévé válásáról szándéknyilatkozatot fogadott el a debreceni önkormányzat közgyűlése július 10-én. Az indoklás az volt, hogy a két intézmény közös irányítás alatt ésszerűbben működhet, és könnyebben jut állami támogatásokhoz.

„Ezt az intézkedéstervet sietősen elhibázottnak, indoklását pedig különösen kétségesnek tartom”

– írta nyilatkozatában az intézmény igazgatója.

Kukla Krisztián érvei:

Nem a 100 milliós lopás miatt van

Egyesek úgy vélik, a nonprofit Kft. gyors megszüntetésére a MODEM-ben történt nagy értékű lopás miatt volt szükség. Áprilisban vették észre, hogy a múzeum raktárából eltűnt sontváry és Nemes Lampérth József egy-egy festménye, összesen 100 milliós értékben. A vélekedések szerint a cég megszüntetésével nehezebb lesz kifizettetni a pénzt a várossal.

„Sokan összefüggésbe hozzák a Közgyűlés döntését az Antal-Lusztig-gyűjteményből eltűnt két műalkotás ügyével. Ez a sajnálatos eset nyilvánvalóan gyengíti a MODEM érdekérvényesítő képességét. Számomra viszont a közvetlen összefüggés azért is elképzelhetetlen, mert a rendőrségi nyomozás még folyik, az eddig lezárult vizsgálatok pedig megfelelőnek tartották a MODEM vagyonbiztonsági rendszerét, s az intézményünk által tett intézkedéseket.” – írja az igazgató.

Rovatok