Index Vakbarát Hírportál

Testével védte Fekete Györgyöt a titkár

2014. szeptember 25., csütörtök 17:45 | aznap frissítve

A Magyar Művészeti Akadémia javaslatára létrehozták a Nemzet Művésze díjat. A csütörtöki sajtótjékoztatón csúcsdíjként emlegetett díjat 65 év feletti (vagy cirkusz és tánc esetén 50 év feletti) Kossuth-díjasok kaphatják, a Nemzet Művésze címet 70-en viselhetik, de mivel nincs Kossuth-díjas cirkuszművész, idén 69 főt jelöltek. 

A díj havi 655 ezer 500 forint juttatással jár. Az MMA elnöke szerint nagyon alapos, hosszú válogatás alapján folyt a kiválasztás, amelyben a szociális szempontok is döntöttek. 

Újságírónkra lecsap a titkár

Az MMA elnöke az Indexnek elmondta, hogy hamarosan indul az az intézet is, ahol meghatározzák, mi számít a "kultúra törzsének", amitől persze el lehet térni, ha a művész a nemzetet szolgálja. Alább látható videóinterjúnkból még, hogy mivel tudja meggyőzni az Akadémia a politikusokat, hogy szinte az összes tervük megvalósuljon. De hiába próbáltunk elmélyülni a témában - figyelje a háttérben Fekete György egyre idegesebb titkárát, aki alig várja, hogy lecsapjon.

Testével védte Fekete Györgyöt a titkár

Ők adják az elismerést

A díjról 11 Kossuth-díjjal kitüntetett művészből álló Nemzet Művészet díj Bizottság döntött, amelynek elnöke Fekete György. Tagjai: Aknay János, Eperjes Károly, Dárday István, Dévényi Sándor, Kalász Márton, Kiss János, Kobzos Kiss Tamás, Kubik Anna, Medveczky Ádám és Orosz István. 

Őket jelölték idén

A Nemzet Színésze, a Magyar Mozgókép Mestere (újabb nevén: a Nemzet Filmművésze), valamint a Magyar Állami Operaház Mesterművésze cím nem szűnik meg, sőt több címet is lehet egyszerre viselni, de választani kell, melyik után veszik fel az adómentes életjáradékot, ami a Nemzet Művésze cím esetében a legmagasabb. A duplán érintettek közé tartozik Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, Makk Károly, Sára Sándor, Szabó István és Tóth János (ők a Magyar Mozgókép Mesterei), valamint Miller Lajos és Pártay Lilla, akik a Magyar Állami Operaház Mesterművészei.

Az idei díjazottak:

Építőművészet: 

Filmművészet:

Fotóművészet: 

Iparművészet: 

Irodalom:

Képzőművészet: 

Népművészet: 

Színházművészet: 

Táncművészet: 

Zeneművészet: 

Rovatok