Index Vakbarát Hírportál

Több tiszteletet a kerti törpéknek!

2014. október 5., vasárnap 11:03

"Egy szerencsepatkót kovácsolt éppen, amikor meglátta ezt a meztelen nőt. Látszik az arcán is, hogy ettől nagyon felvidult" – Wahorn András képzőművész így magyarázta az Indexnek, mitől vigyorog annyira az a szürke, rózsaszín rózsákkal díszített kerti törpe, amit nemrég fejezett be. Wahorn ugyanis egyike annak a 25 képzőművésznek, akik részt vesznek a Werk Akadémia és a Loffice Törpék kora című kortárs képzőművészeti eseményén.

Mindannyian kaptak egy teljesen egyszerű, fröccsöntött műanyag kerti törpét, hogy aztán a saját ízlésük szerint műalkotást csináljanak belőle. Wahorn eredetileg egészen mást akart, nem egy rózsákkal díszített törpét, aki éppen egy fából faragott meztelen nőalak lába közé bámul. "Az volt a fejemben, hogy lefejezem, és vér fog fröcskölni a nyakából, egy vérszökőkút. Ezzel akartam válaszolni a mai politikai helyzetre". Akkoriban ugyanis sokat olvasott az Iszlám Állam által végrehajtott lefejezésekről, ez foglalkoztatta.

Végül mégis úgy döntött, hogy egy genderkérdést dolgoz fel, merthogy szerinte a nők valahol mélyen vonzódnak a törpékhez. A törpéje egyébként, ahogy a többieké is, színes volt, de befestette szürkére ezzel érzékeltetve, hogy elszürkült a munkában. De ahogy meglátta a nőt, kinyíltak rajta "az érzelem és a vágy rózsái". Egy ilyen rózsa takarja a nő arcát is, ennek magyarázata azonban több, mint egyszerű: "nagyon rondára sikerült, amikor faragtam, ezért muszáj volt valamit kitalálni".

Ez egy csúnya, műanyag izé

"Nem igazán tudtam azonosulni a formával" - mondja egy másik képzőművész, Kocsi Olga. Az ő törpéje szinte alig látszik ki a festék és a matricák alól. Van rajta egy műanyag nyúl is, abban egy lámpa. A törpét be lehet dugni a konnektorba, akkor a nyúl elkezd világítani. "Kétszer lefestettem fehérre, volt aranyszínű, színes körömlakkos, krómos, foltos, de továbbra is zavart, hogy ez egy csúnya, műanyag izé". A nyulakat meg úgy általában szereti, sok munkáján visszaköszönnek, ezért a nyúl alakú lámpa. "Nem állítom, hogy nem fog kigyulladni, de a végére szerencsére sikerült egész jól eltávolodni az eredetitől". Azt mondja, hogy ettől még nem szerette meg a kerti törpéket, de legalább a sajátjával megbarátkozott.

A művészek

Bucsi Árpád, EfZámbó István, Fajgerné Dudás Andrea, Felsmann István, Fischer Judit, Fukui Yusuke, Győrffy László, Horror Pista, Horváth Dániel, Karácsonyi László, Kerekes Gábor, Király András, Kocsi Olga, Lendvai Ádám, Magyarósi Éva, Marjai Judit, Meszter Milán, a Nemmivoltunk! Crew, Nagy Benjámin, Stark Attila, Szurcsik József, Tóth Andrej, Uglár Csaba, Verebics Ági és Wahorn András vállalkoztak arra, hogy a saját ízlésüknek megfelelően átalakítsanak egy kerti törpét.

"Kertes házban lakom Budán, egy saroktelken. Mindig nézem az embereket, ahogy ott állnak a buszmegállóban, fáradt, szürke arccal. Arra gondoltam, hogy jó lenne őket egy kicsit felvidítani, egy kis színt csempészni az életükbe. 15 éve keresek ehhez egy kerti törpét. Mivel van egy hatalmas kutyánk, olyan törpe kellett, amit nem tud összetörni, feldönteni, de ilyet nem találtam. Aztán két évvel ezelőtt Erdélyben sikerült szert tenni egyre, egy 70-80 centis, fröccsöntött, egyszerű kerti törpe volt. Egy hét múlva ellopták, amihez legalább két ember kellett. Egyrészt fájt a dolog, másrészt eszembe jutott, hogy a törpékben lehet valami, ha még lopják is őket" - meséli Vándor Ágnes, a Werk Akadémia vezetője az ötlet születéséről.

Később sokat beszélgetett barátokkal arról, hogy milyen sok jelentése van a törpéknek, filózófiai, politikai, művészeti. A kerti törpék a 19. században Németországban még elit terméknek számítottak, drágák voltak, kézzel készültek, keveseknek futotta rá. Aztán a 20. században megindult a sorozatgyártásuk, ma már Németországban 22 millió van belőlük a kertekben. Onnan terjedt el kelet felé, érdekes, hogy Nyugat-Magyarországon a mai napig sokkal több kerti törpe van, mint az ország keleti felében.

Törpe hatalmas farokkal

Az, hogy korábban volt egy hasonló akció műanyag tehenekkel, csak akkor jutott a szervezők eszébe, amikor már elindult a törpés projekt. Szerintük van is hasonlóság, mert mindkettő megmozgatja a várost, az embereket, vidámságot hoz, és népszerűsíti a kortárs művészetet. Ráadásul a törpéket elárverezik, és a befolyt összeget a művészek egy része jótékonysági célokra ajánlja fel, Kocsi Olga például a Menhely Alapítványnak. A törpék kikiáltási ára 40 ezer forint körül lesz, de a szervezők szerint ennél jóval többet érnek, hiszen neves, befutott művészek munkái.

"Több tiszteletet a törpéknek!" ezzel a felirattal tart táblát az egyik kerti törpe. Ebből is látszik, hogy voltak, akik a politikára, mások meg Wahorn Andráshoz hasonlóan a szexre asszociáltak a törpékről. Marjai Judit például Priaposzra, a görög mitológia termékenységistenére, akinek hatalmas pénisze visszaköszön a törpéjén. De akad terrorista törpe is, meg olyan, amin nem is látszik, hogy valaha kerti törpe volt. Volt ugyanis művész, aki darabokra törte a törpéjét, és aztán újra összerakott belőle valami egészen mást. Fóbiák, frusztrációk, mesék és a mindennapjaink egyformán visszaköszönnek.

A kiállítás megnyitója október 5-én 15 órakor a Werk Akadémia (Salétrom utca 4.) kertjében zajlik. Lesz műsor is: a vernisszázs keretében Győrffy László képzőművész "az általa kiválasztott törpével rituális performanszot hajt végre". A törpéket az Art Marketen október 12-én 12 órakor árverezik el.

Rovatok