Index Vakbarát Hírportál

Balog Zoltán azt szeretné, ha Kertész adna egy tisztázó interjút

2014. november 18., kedd 19:06

Balog Zoltán erőforrásminiszter "gyakran szokott bosszankodni azon", mennyi félreértés kíséri Kertész Imre életművét. Ilyenkor azt szokta tanácsolni az író feleségének, Magda asszonynak, férje adjon egy nagy, tisztázó interjút. Ő azonban ilyenkor csak annyit válaszol: nem ad, inkább olvassák.

Balog erről a Nobel-díjas író 85 éves születésnapi köszöntésén beszélt a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Szerinte az oktatási és kulturális kormányzat feladata segíteni eljuttatni Kertész Imre életművét a következő nemzedékekhez is, hogy "félreértések, féligazságok se akadályozzák meg az olvasókat abban", hogy eltaláljanak az életműhöz.  "Jó, hogy itt van, jó, hogy itthon van; jó lenne, ha tényleg itthon lenne, még ha ez nem is olyan egyszerű" - köszöntötte az 1929. november 9-én született Kertész Imrét Balog.

"Legyünk jóban!" - mondta Kertész Imre az este végén, megköszönve a születésnapi jókívánságokat. Daniel Barenboim izraeli karmester és Hermann Beil osztrák dramaturg videóüzenetben köszöntötte Kertész Imrét, Selyem Zsuzsa Az élet és a halál atonális könyveiben című laudációját Fullajtár Andrea és Rezes Judit olvasta fel; az este folyamán fellépett Várjon Dénes zongoraművész, Lukin Zsuzsanna énekművész, Szőke Szabolcs gadulkaművész és Kulka János színművész.

Rovatok