Index Vakbarát Hírportál

Ritmikus klubgimnasztikával a tél ellen

2014. december 5., péntek 17:05

A budapesti bulinegyed lekörözi Berlint és Londont is: folyik a sör, a műfajnácikat elnyomjuk, a house pedig túlél mindent. Ezen túl dübörög a rock'n'roll, jönnek a skandinávok, a brazil nők, és még egy csipetnyi Afrikába is belekóstolhatunk. Az Index hétvégi programajánlóját olvassák.

Budapest Leeds > London > Berlin (péntek)

Péntek este a Fiatal Értelmiségiek Klubja veszi be a Fogasházat, ahol Zacher doktor Betépett álmodozók címmel tart előadást. A toxikológus nem egészen a drogozással és annak hatásaival fog foglalkozni, hanem sokkal inkább a kábítószerek a tudomány és a művészet területén történő alkalmazásáról beszél majd. Az előadás után Pély Barna új zenekara, a B the First játszik majd. Péntek, 19:30, Fogasház (Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 51.)

Már tizenöt éve írja poszt-grunge dalait a dél-afrikai Seether, akik megalakulásuk óta kiadtak hat nagylemezt, valamint nyertek többek közt a MTV Africa Music Awardson és a South African Music Awardson is. Legutóbbi albumuk, az Isolate and Medicatea a nyáron jelent meg, szerették a kritikusok is. Azt vallják, a zene fiatalon tartja a szívet, úgyhogy aki fiatalodni szeretne, annak a Dürerben a helye. Péntek, 20:15, Dürer Kert (Budapest, XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

A leedsi Eliphino tinédzserként egy call centerben gürcölt csak azért, hogy összespóroljon magának egy MPC200xl-re való összeget. Nem volt rossz befektetés, hiszen Jamie XX-től egészen Bonobóig számos nagy név is pörgeti a lemezeit, legyen szó egy-egy Boiler Room szettről vagy egy rádióadásról. Nagyon beszédes a zenész hitvallása is: Leeds > London > Berlin. Péntek este valószínűleg be is mutatja, hogy miért. Péntek, 23:00, Toldi Klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Világturnéja közepén veszi be a Müszit a kőkemény brazil csajokat egyesítő Rakta, akikről rengeteg furcsaságot összehordtak már. "Olyan, mintha egy rossz trip közepén életed szerelme egy kübli fagylaltot adna neked és addig simogatná a hátad, amíg megint minden rendben nem lesz" – jellemzi például zenéjüket a szervező. Alig várjuk. Lesznek előzenekarok is. Péntek, 20:00, Müszi (Budapest, VIII. kerület, Blaha Lujza tér 1.)

A Multicoloured Drive című számához forgatott elsőként videoklipet a Middlemist Red, akik nemcsak alternatív dalversenyünket és a Deezer tehetségkutatóját nyerték meg, hanem a Stenk évzáró listáján is előkelő helyezést értek el. A klipet – amelyet Freund Ádám rendezett és Nagy Marcell fényképezett – széles vásznon a Toldi moziban lehet majd először megtekinteni. Ezt követően a zenekar speciális minikoncertet is ad. Péntek, 21:00, Toldi Klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Sör, swág, rock'n'roll (szombat)

Igazi skandináv est készülődik a Kuplungban, ahol a Nagy Mikulás Versenyen túl Arne Dahl, a jóképű svéd krimiíró dedikálja legújabb kötetét, a Rossz vért. Ezen kívül lesznek koncertek is: fellép az álmodozós experimentális-elektronikus zenét játszó Henrik José, egy oszlói lányduó, a Smerz és a koppenhágai Beastie Respond, aki játszott már a Roskilde fesztiválon is. Szombat, 19:00, Kuplung (Budapest, VI. kerület, Király utca 46.)

"Folyjon, csak folyjon, folyjon a sör, csak folyjon!" – hirdeti a RNR666 évzáró bulija, amelyen zenélni fog egy francia pszichedelikus garázsrockzenekar, a Crank, Sao Paulo mocskából visszatér hazánkba az Xtreme Blues Dog nevű egyszemélyes zenekar, valamint játszanak a magyar Húrkúrók is. A koncerteken kívül lesz buli, tombola, és még vásárolni is lehet majd – cédéket, kazettákat, bakeliteket és talán pólókat is. Szombat, 21:15, Corvintető (Budapest, VIII. kerület, Blaha Lujza tér 1-2.)

Idei utolsó buliját tartja a Bounce a LÄRMben, ahová a chicagói house másodgenerációjának egyik megkerülhetetlen figuráját, Boo Williamst hozzák el. A fekete veterán közel harminc éves pályafutásnak örvend, az elmúlt évtizedekben pedig kiadványait olyan kiadók gondozták, mint a Rush Hour, a Relief Records (Green Velvet) és a Chiwax. "A house soha nem hal meg!" – hirdeti Williams, és ezért valószínűleg mindent meg is tesz majd Budapesten is. Szombat, 23:00, LÄRM, (Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 51., első emelet) 

Izgalmas estét hozott össze a BalconyTV és az Urbanplayer: a teraszok szerelmesei és a swág hírnökei műfaji korlátoktól mentesen terelték össze a kedvenc magyar zenekaraikat. Zenél majd Henri a Fran Palermóból, Sonya, a Polar Dear, a Blahalouisiana, a Dizkostu-amoeba és Yvein Monq. A szervezők ritmikus klubgimnasztikát és afterpartit is ígérnek, meg azt is mondják: "Ki nem ugrál, műfajnáci, hej!" Szombat, 22:00, Toldi klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

New York-i vámpírok (vasárnap)

Csak tavaly adta ki bemutatkozó lemezét, azóta máris bejárta a világot az oregoni Portlandből származó Wampire. A csapat kezdetben duóként indult – Rocky Tinder és Eric Phipps eleinte csak házibulikban zenélt együtt –, majd idővel teljes zenekarrá nőtte ki magát. Második, Bazaar című lemezük is igen friss, október első felében jelent meg, vasárnap este pedig a budapesti Gozsdu Manó Klubban játszanak majd. Vasárnap, Gozsdu Manó Klub (Budapest, VII. kerület, Kiráyl utca 13.)

Az egyik legjelentősebb független filmet, John Cassavetes 1959-es New York árnyai című moziját vetítik majd az Aurórában. A színészből lett rendező egy rádióadásban beszélt terveiről: "szeretnék készíteni egy filmet az emberekről". Ezt követően megkérte a hallgatókat, hogy amennyiben érdekli őket egy ilyen film, küldjenek neki egy-két dollárt, és cserébe elkészíti azt. A következő napokban csaknem 2000 dollár érkezett be a rádió szerkesztőségébem, így még azon a héten elkezdődhetett a forgatás. Vasárnap, 20:00, Auróra (Budapest, VIII. kerület, Auróra utca 11.)

Rovatok