Index Vakbarát Hírportál

Pattanj popóra!

2014. december 19., péntek 16:45

A karácsony előtti hétvégén sem áll meg az élet a bulinegyedben, sőt, ha akarunk, igazán nagyot mehetünk ezalatt a pár nap alatt is. Savaseső, zévbulija, csöcsök, cicák, genyák, vámpírok – ilyesmikre lehet számítani az év legrövidebb napjain. Az Index programajánlóját olvassák.

Vámpírok és cicák (péntek)

Az év három legrövidebb napján a Rövidfilmek Világnapját Magyarországra is elhozza a kisfilmekre szakosodott Daazo.com és a Budapesti Francia Intézet. Nem véletlenül: a rendezvény három éve, épp Franciaországból indult, majd később több ország is csatlakozott hozzá. A vetítések több helyszínen zajlanak, például a Kolorban, a Müsziben, a Téli kertemben és a trafóban. Péntektől vasárnapig, több helyszínen

A bécsi Simonlebon nem most jön át először határon, a kilencvenes évek második felétől járja Európát eklektikus szettjeivel, amelyekben diszkót, klasszikus house-t, technót és dubot is kever. Emellett pedig a Luv Shack Records feje is egyben, így jóeséllyel a saját kiadója terméseiből is csemegéz majd. Péntek, 22:00, Room 8 (Budapest, VI. kerület, Király utca 8., Central Passage)

Vámpírok és macskák bálja néven karácsonyi beöltözős bulit szervez Péterfy Bori és a Love Band. A koncert során vendégszerepel majd Papp Szabi a Supernemből és Minda Endre a Hangmásból. Az előzenekar az Index és a Love Band által is nagyon kedvelt Szabó Benedek és a Galaxisok lesznek. Péntek, 20:00,  Barba Negra music Club (Budapest, XI. kerület, Prielle Kornélia utca 4.)

A Recorder magazin az egyik legizgalmasabb magyar koncertzenekarként jegyzi a Buster Keaton )UK( nevű duót, akik az idei év utolsó fellépését adják majd. A csapat egyébként szívesen viccelődik: "A zenészek kellemes karácsonyi hangulatot fognak árasztani magukból. Koncert után lehetőség nyílik az előadóművészekkel való beszélgetésre" – ilyeneket írnak magukról. Utána karácsonyi rockbuli is lesz. Péntek, 20:35, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Lobognak a nagy csöcsök (szombat)

A frissen nyílt Tesla valóságos karácsonyi ajándékként hozza el az Ott. néven alkotó brit elektro-dub mágust, Otteran Langrellt. Dolgozott már Brian Enóval, a The Orbbal, valamint Sinéad O’Connorral is, és nem egyszer jár már Magyarországon: lépett már fel a Hajón és több ozorás élménye is van. Magyar oldalról Tsubi és Gorgo zenél majd. Szombat, 23:00, Tesla (Budapest, Kazinczy utca 21. / C)

Tízéves lett hazánk első és egyetlen homoszexuális posztpunkzenekara, a Népi Papa és a Haverok. Az évente csupán pár alkalommal koncertező házibuli-alakulat születésnapi bulival emlékezik vissza a mögötte álló évtizedre, egész biztosan felcsendülnek majd az Urulógus, a Szivárvány forradalom, a Pattanj popóra és a Lobognak a nagy csöcsök című dalok is. Szombat, 22:00, Kuplung (Budapest, VI. kerület, Király utca 46.)

Bár mikulás alkalmából biztosan fényesre suvickoltuk, most végre igazán bemocskolhatjuk az acélbetétes és egyéb bakancsainkat, hiszen a Dürerben két teremben is zajlik majd a Nagy Karácsonyi Punkünnep. Fellépnek többek között a Hétköznapi Csalódások (velük korábban interjúztunk is), a Genyák, a Fegyelmező Részleg, a Prosectura, a Böiler és a Derkovbois is. Szombat, 17:30, Dürer kert (Budapest, XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

Újabb karácsonyi acidpartival tér vissza az immár 13 éve létező Syrup, akik a "zévbuliját", valamint csupa móka és kacagást ígérnek. "Drága Isten arra kérlek, savaseső hulljon nékem, savaseső a virágos réten, savaseső a szép kis házra, savaseső a családomra, jaj, ha meghalok" – írta egy vicces kedvű lány az esemény Facebook-oldalára. Szombat, 22:00, Kontra Klub (Budapest, IX. kerület,  Liliom utca 41.)

A számat figyeld! (vasárnap)

Jacques Audiard vadromantikus mozija, A számat figyeld két mellőzött, magányos emberről szól: Paul munkát kereső hajléktalan, aki frissen szabadult a sittről, Carla pedig nagyothalló, suta, irodai dolgozó, akivel kollegái csak szórakoznak. Rövidesen egymásra találnak, elesettségükből pedig félelmetes fegyvert kovácsolnak. A film hat Césart is bezsebelt, ami a francia Oscarnak felel meg, vasárnap este pedig a Kolorban vetítik. Vasárnap, 19:00, Kolor (Budapest, VII. kerület, Király utca 13.)

A hét utolsó napján a legszomorúbb magyar énekes-dalszerző, Kristóf Norbert is koncertezik. Fellép vele Cz.K. Sebo is, aki ugyancsak magyar, de angolul énekel ő is. "Amit fontos tudni, hogy a koncert HALK és CSENDES, ami azt jelenti hogy a nézőtéren tartani kellene a csend dolgot, hogy tudjak suttogni a mikrofonba, ahogy ilyenkor egy darab gitár és ének segítségével szoktam. Szerencsére a GMK klub kétszintes, úgyhogy aki úgy érzi elege van a csendből, és kiadná azt, ami benne ragadt az elmúlt évben, az a felső emeleten megteheti!" – üzeni a zenész, úgyhogy kéretik a koncerttermen kívül pofázni. Vasárnap, 21:00, GMK (Budapest, VII. kerület, Király utca 13.)

Rovatok