Index Vakbarát Hírportál

Leradírozták Izraelt a térképről

2015. január 5., hétfő 09:37

A HarperCollins kiadónál megjelentetett egyik földrajzi atlasz szerkesztője a Közel-Keletet ábrázoló térképrészletről nemes egyszerűséggel lehagyta Izraelt. Direkt.

A kiadvány szerkesztője nem magától rajzolta át a térképet, és osztotta fel területét Jordánia és Szíria között, hanem azért, mert a Collins Middle East Atlas nevű kiadványt leginkább az arab országok angol nyelvű iskoláinak megrendelésére készítik, és ott a vevők nem örültek volna annak, ha a zsidó állam is rajta van a térképen.

A HarperCollins figyelmét az angol és walesi püspöki konferencián hívták fel arra, hogy az atlasz, amellett, hogy nyilvánvalóan hibás információt propagál, meglehetősen negatív hatással lehet a közel-keleti békefolyamatokra. A kiadó azonnal visszavonta a terméket, és bezúzta a raktárban álló példányokat is, majd a Facebookon kért sűrűn elnézést.

A sztorit először leközlő The Tablet című lap szerint az egyik, nem nevesített közel-keleti országban csak akkor lehet bármilyen földrajzi atlaszt is kiosztani a diákok között, ha arról Izraelt lesatírozták.

Rovatok