Index Vakbarát Hírportál

Januári tavasz, diszkóromantika, okkult zene

2015. január 16., péntek 17:39

Hétvégére beköszönt a januári tavasz, amit kár lenne nem kihasználni, hiszen átadhatjuk magunkat a diszkóromantikának, az okkult house-nak, a partyrapnek, az antirapnek, de akár a garázspunk Elvis Presley-jének és a román parasztoknak is. Az Index programajánlója ismét segít eligazodni a súlyos buliáradatban.

Román himnusz (péntek)

Fellépett már a texasi South by Southwest fesztiválon és a legendás New York-i CBGB klubban is a Sexepil zenekar, amely most csaknem húsz évvel a Sugar for the Soul című lemeze után ismét új albumot adott ki. Az anyagot, ami a Your Scream Is Music címet viseli, a legendás magyar zenekar az A38 hajón fogja majd bemutatni. A koncerten közreműködik még a Sexepil két nagyon kedves barátja is: Szalai Anesz az ANEZ zenekarból és Kárpáti Dodi a Quimby-ből. Péntek, 20:00, A38 (Budapest, XI. kerület, Petőfi híd, budai hídfő)

Szinte hihetetlen, de tízéves lett az ország elsőszámú dadaelectropunk-zenekara, a Csermanek Lakótelep, akik a jubileum alkalmából vadonatúj szintetizátorral készülnek a születésnapi produkcióra. Persze kár lenne megijedni, hiszen állítólag pontosan ugyanolyan, mint a régi. Velük ünnepel még a jelenleg duóként működő Új Látásmód Fúzió, valamint Szőke Gáspár antirapsztár Gazsi Rap Show nevű projektje. Péntek, 20:00, Trafik (Budapest, VIII. kerület, Mikszáth Kálmán tér 2.)

"Előveszem, kilógatom a dákóm, ha úgy van kedvem az operabálon" – kezdi Paraszt vagyok című dalát a Románia zenekar, akikkel korábban már videointerjúztunk is. Mivel a Fucktone Records vinilen is kiadta a csapat 2012-es albumát, a Románia most bakelitbemutatót tart. Velük játszik még a Piss Crystals is, a koncertek után pedig kaotikus rockbuli várható. Péntek, 20:00, Gólya (Budapest, VIII. kerület, Bókay János utca 34.)

A Bounce ezúttal két fellépőt is vendégül lát a Toldiban: egyikőjük Sarah Miles, a Berlin Community Radio alapítója, műsorvezetője és rendezvényszervezője, a másikójuk pedig Bradley Zero, a londoni illetőségű Boiler Room házigazdája és a Rhythm Section kiadó vezetője. Magyar fellépők lesznek, Himnusz viszont nem – üzenik a szervezők. Péntek, 23:00, Toldi Klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Okkult house, funkyrap (szombat)

Nemrég nagycikkben emlékeztünk meg a garázsrock egyik legüdébb és legtermékenyebb géniuszáról, az éppen öt éve, 29 éves korában, elhunyt Jay Reatardról. Írásunkban az utolsó igazi punklegendaként és a garázszenék Elvis Presley-jeként hivatkoztunk a kokaintúladagolásban elhunyt memphisi zenészre, most pedig magyar rajongói tartanak majd, Death Is Forming név alatt, zenés megemlékezést Reatard bőséges életművének legjavával. Szombat, 22:00, Klub Vittula (Budapest, VII. kerület, Kertész utca 4.)

"Gangsta, freestyle, sexrap, partyrap, funkyrap, raprock, hiphouse, NYC, LA, alkohol, drog, politika, bigék" – vetíti előre szombat estéjét a Beat on the Brat, ahol rapbulit tartanak majd. Az est zenei tematikája elsősorban az aranykorra, vagyis a nyolcvanas évekre fókuszál majd. A Rappers Delighttól a Can I Kick Itig az összes fontos szám meg fog szólalni. Szombat, 22:00, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.) 

Ismét nagy bulit csap a Suzuki, amelyen ezúttal a Fish!, a Supernem, a Subscribe és az Anna & The Barbies koncertezik majd. A koncertek az Akvárium Klub a Kis- és NagyHalljában felváltva zajlanak majd, így senkinek sem kell nehéz döntést hoznia, hogy melyik zenekar fellépését is válassza. Utána 2015 első Tesco Discója következik Kecskével. Szombat, 19:00, Akvárium (Budapest, V. kerület, Erzsébet tér)

"Táncoltál már valaha az ördöggel sápadt holdfénynél?" – teszi fel a kérdést a Dansmusiq brigád, akik szombat estére okkult house-t, teátrális transzélményt és jéghideg diszkóromantikát ígérnek. A mágikus éjszaka sejtelmes hangulatáért a német Daniel Ansorge, azaz Barnt felel majd, aki új albumával érkezik Budapestre. Szombat, 23:00, Toldi Klub (Budaopest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Talán Bob Dylan (vasárnap)

A Kolor ezen a vasárnapon egy az LMBTQ Filmfesztiválhoz kötődő drámát vetít majd: Travis Fine 2012-es Talán egyszer című mozija egy 14 éves, Down-szindrómás kisfiúról szól, aki narkós édesanyjától egy meleg párhoz kerül, akik pótolják számára mindazt, amiről Marco korábban álmodni sem mert. Ám a hetvenes évek Amerikája még nem áll készen egy ilyen jelenség befogadására. A folytatás a vetítésen kiderül. Vasárnap, 19:00, Kolor (Budapest, VII. kerület, Király utca 13.)

Reykjavíkból, Izland fővárosából származik Jorge Pascual Hernandez egyszálgitáros énekes-dalszerző projektje, a Man In Between. A zenész – nem meglepő módon – legfőbb hatásai közt Bob Dylant, Nick Drake-et, a Bon Ivert, a Mumford and Sonsot, Jeff Buckley-t, Jimi Hendrixet és a Led Zeppelint említi. Vasárnap este a Ráday utcai iF Caféban játszik majd. Vasárnap, 19:30, iF Café (Budapest, IX. kerület, Ráday utca 19.)

Rovatok