Index Vakbarát Hírportál

271 Picasso-képet lopott a mohó nyugdíjas villanyszerelő

2015. február 9., hétfő 17:04

A garázsában rejtegetett 271 darab, bizonytalan eredetű Picasso-mű miatt pereltek be Picasso örökösei egy nyugdíjas grasse-i villanyszerelőt, írja az MTI. Az első számú felperes Claude Picasso, a festő fia, a művész hagyatékát kezelő Picasso Administration ügyvezetője, de a felperesek között van Picasso hat további örököse és négy múzeum is.

Pierre Le Guennec-nek és a felesége, Danielle  ellen 2011 májusában emeltek vádak

lopott javak rejtegetése miatt.

Az örökösök ügyvédei nem kívánják a tolvaj személyét feltárni, csak azt akarják bebizonyítani: számos jel mutat arra, hogy a házaspár tisztában volt a művek homályos származásával. A nyugdíjas villanyszerelő így védekezett:

A műveket az 1973-ban elhunyt Picassótól és a feleségétől, Jacqueline-től kaptam, amikor utolsó otthonukban, a Cannes közelében fekvő Mougins településen lévő házukban dolgoztam. A mester gyakran meghívott egy süteményre, kávéra, mindenféléről beszélgettünk.

Amikor L e Guennec  egyszer végzett a munkával, a festő felesége egy csomagot nyomott a kezébe:

Ez a magáé.

A villanyszerelő otthon kibontotta a csomagot:

vázlatokat, ceruzarajzokat talált benne, összesen 271 darabot. Nem mindegyik volt aláírva, de akadtak
 köztük rendkívül értékes kubista kollázsok, rajzfüzetek, sőt hat kis olajfestmény és 28 kőnyomat is. 

A csomag hatalmas vihart kavart, amikor Le Guennec 2010 őszén Párizsba utazott, hogy a Picasso Administrationnál hitelesítse a műveket. Az örökösök a bírósághoz fordultak. Jean-Jacques Neuer, Claude Picasso ügyvédje gyanúsnak találta, hogy az alperesek nem emlékeztek, hogy 1970-ben, 1971-ben vagy 1972-ben kapták a csomagot.

A művek az 1900 és 1932 közötti időszakból származnak. Az ügyvéd szerint erős képzelőerő kell ahhoz, hogy az ember elhiggye: Picasso 70 évig őrizgette a műveket, majd egyszerre csak elajándékozta őket. Az ügyvéd így érvelt a tárgyaláson:

Nem arról van szó, hogy Picasso nagylelkű volt vagy sem. Picasso törődött a műveivel, nem ajándékozott csak úgy. 

A házaspár ügyvédje, Charles-Etienne Gudin viszont azzal érvelt a tárgyaláson, hogy a védencei nem lophatták a képeket, hiszen:

A doboz, amelyekben a művek voltak, abból a párizsi műhelyből származott, amelyben a művész 1937-ben a Guernicát festette, onnan küldték cannes-i villájába, majd Mougins-ba a művész házvezetőjének családtagjaival. Nem volt könnyű Picasso műtermeiből lopni, mert kivételes volt az emlékezőtehetsége. Ráadásul a művész utolsó otthona valóságos erődítmény volt, amelyre két őr is vigyázott. 

Ráadásul a dobozban őrzött művek közül az ügyvéd szerint csak tucatnyi képvisel értéket, a többi  középszerű alkotás, nem véletlen, hogy Picasso sohasem próbálta meg eladni őket.

Rovatok