Index Vakbarát Hírportál

Reggelig tartó erotika

2015. március 20., péntek 17:48

Ugyan a harmincéves Szaffi urániás vetítésére már elkelt minden jegy, kár csüggedni, hiszen még sok-sok koncerttel és bulival kárpótolhatjuk magunkat. Csöröghetünk mutánsdiszkóra és Bitliszre, de nézhetünk kultikus, olasz horrorfilmet vagy metafikciós romkomot is akár. Az Index hétvégi programajánlóját olvassák.

A tánczene emlője (péntek)

Valóságos tendencia lett a magyar zenekarok feloszlása vagy visszavonulása: az utóbbi időben a Heaven Street Seven, a Subscribe és az Isten Háta Mögött is felhagyott a zenéléssel, nem is olyan rég pedig a Hangmás zenekar jelentette be, hogy bizonytalan ideig szünetelnek majd. Az ok a szintis lány, Kata franciaországi szerencsepróbálása. A Rest in Parties nevű búcsúbulin koncertfilmet is forgatnak majd. Péntek, 21:30, Corvintető (Budapest, VIII. kerület, Blaha Lujza tér 1-2.)

Egy egész éjszakát szentel a diszkónak és a diszkó valamennyi alfajának a Beat on the Brat. Lesz például euro- és italo diszkó, nyúdiszkó, mutánsdiszkó és persze diszkópunk is. "Minden tánczene emlője, a hormonok, rasszok és világképek uniformizálója; a trapézgatyán átdudorodó herék, a reggelig tartó erotika és a szemgödrödig telítő eufória" – írják a műfajról a házigazdák, és azt is üzenik: egy estére mindenki lehet Travolta. Péntek, 22:00, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Kid Creole & The Coconuts - Annie, I'm Not Your Daddy (1983)

Egyéves lett Budapest elsőszámú elektronikus zenei fellegvára a LÄRM. Az ünnep alkalmából a hely rezidensei játszanak majd, és lesznek megvásárolható portékák is. "Ide most csak nagyon szentimentális dolgot lehetne írni. Röviden annyit, hogy minden várakozásunkat duplázó volt ez az elmúlt egy év" – írják a házigazdák. Péntek, 23:00, LÄRM (Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 51., első emelet)

Harmadik állomásához ért a legfrissebb popzenékre koncentráló Here Comes The Indian bulisorozat. A házigazda, Szobahipszter vendége ezúttal Gasman, az Indie Pápa lesz. Ha igazán képben szeretne lenni, ott a helye! Péntek, 22:00, Központ (Budapest, VII. kerület, Madách Imre út 5.)

A telep csicskái (szombat)

Tartott már az Indexen klip- és albumpremiert, szerepelt A Szám tavalyi mezőnyében és megjárta az austini South By Southwest fesztivált is az Ivan & The Parazol, akik ezúttal az Akváriumban mutatják be legújabb kislemezdalukat. A koncert további érdekessége, hogy néhány dal erejéig a Bródy János is csatlakozik a fiatal zenekarhoz. Előttük az Indexen szintén gyakran szereplő Fran Palermo zenél majd. Szombat, 20:00, Akvárium (Budapest, V. kerület, Erzsébet tér)

Idén lesz ötven éves a Beatles ötödik nagylemeze, a kritikák által is egekig magasztalt Help. A jubileum alkalmából a Bits nevű, Beatles-feldogozásokra szakosodott zenekar fogja eljátszani a lemezt. "Természetesen a cél most is a hű reprodukció a három szólamú vokálokkal és autentikus, azaz 4 tagú, színpadi felállással" – írja az együttes. Mármint nem a Beatles, hanem a Bits. Szombat, 20:30, Muzikum Klub & Bisztró (Budapest, VIII. kerület, Múzeum utca 7.)  

HELP! 50 - The Bits Beatles emlékzenekar

A Madách térnek és szűk vonzáskörzetének két legmenőbb szórakozóhelyét látja vendégül a Toldi Klub. A lemezjátszók mögött a két belvárosi kocsma, a Telep és a Központ rezidensei csapnak majd össze. A kezdést direkt későre tették, hogy előtte mindenki megihassa a magáét a Madách téri törzshelyén. Szombat, 24:00, Toldi Klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Horror és metafikció (vasárnap)

1977-ben, Suspiria, azaz Sóhajok címmel jelent meg az egyik legnagyobb horrorklasszikus. Ezt eleveníti fel az A38 hajó, ahol a film kísérőzenéjének komponistája, Claudio Simonetti a Goblin nevű olasz progrock-zenekarral koncert formájában fogja előadni a filmzenét, miközben a film a vásznon pereg majd. Az olasz Dario Argento horrorját az Empire magazin, öt évvel ezelőtt,  a világ 100 legjobb filmje közé sorolta, ahol végül a 45. helyen végzett. (Az első Kuroszava Akira 1954-es remekműve, A hét szamuráj lett.) Vasárnap, 20:00, A38 Hajó (Budapest, XI. kerület, Petőfi híd, budai hídfő)

Hülye címe ellenére, megjelenésekor a Felforgatókönyvet a legeredetibb romantikus vígjátéknak neveztük az Idétlen időkig óta. "Az, hogy eddig valaki szerette, vagy gyűlölte Will Ferrelt, innentől kezdve lényegtelen, ugyanis ebben a filmben imádni fogja" – írta kritikusunk a főszerepet alakító színészről, akit a filmben egy finom női hang kísért, aztán idővel az is kiderül, hogy ő maga egy könyv főszereplője, amit egy fiatal írónő ír éppen. Vigyázat, Golden Globe-ra jelölt metafikció! Vasárnap, 19:00, Kolor (Budapest, VII. kerület, Király utca 13.)

Rovatok