Index Vakbarát Hírportál

Több Alexandrából Libri lesz

2015. március 26., csütörtök 09:31

Egészen friss hír, miszerint a Fővárosi Törvényszék megindította az Alexandra könyvesházat alapító Matyi Dezső egykori központi cégének, a Pécsi Direkt Kft.-nek a felszámolását. Tavaly nyáron arról számoltunk be, hogy új cég, a Rainbow Üzletlánc Kft. veszi át a Pécsi Direkt Kft. helyét az Alexandra könyvesboltok működtetésében, ezzel Matyi titokban ki is szállt az üzletből, családja vitte tovább az Alexandra ügyeit az új cég tulajdonosaként. Szakmai körökben már régóta téma volt a cégbirodalom összeomlása, most úgy tűnik, a könyvesbolthálózat mégis működik tovább, csak az üzemeltető cég változott meg.

Számos boltjától azonban kénytelen megválni az Alexandra, írja mai számában a Magyar Nemzet. Tizenkét új üzletet nyit a Libri magyarországi bevásárlóközpontokban. Budapesten a Csepel, a Corvin és a Duna Plázában, emellett többek között Győrben, Szegeden, Nyíregyházán és Miskolcon lesz új boltja a könyvesboltláncnak. Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke megerősítette: Alexandra boltok szűnnek meg, ezek üzlethelyiségeit veszi át a Libri. Az elnök úgy tudja, hogy a tizenkét üzlethelyiségere augusztus 31-éig szól az Alexandra bérleti szerződése.

Nyugat-Magyarországon eddig nem volt túl jelentős a Libri jelenléte, a cég számára főleg a győri bolt megnyitása nagyon fontos, hiszen itt már régóta szerettek volna üzletet nyitni.

A Magyar Nemzet titkárságán keresztül szerdán kereste a hetvenhat könyvesboltból álló Alexandra hálózat tulajdonosát, Matyi Dezsőt, helyette azonban titkárnője válaszolt, azt hangsúlyozva, hogy ők nem akarnak egyetlen üzletüktől sem megválni. „A hír alapja azon erőszakos piacszerzés következménye, amellyel az utóbbi időben a Libri próbál élni” – írták a válaszban. A válasz ennél jóval cifrább, szerintük a Libri „monopolisztikus terjeszkedési politikája” „a művelt és jóérzésű olvasóban is komoly aggályokat ébreszthet.”  

A Libri Kft. ügyvezetője, Kovács Péter elmondta: a magyarországi bevásárlóközpontokat üzemeltető Klepierre Management Magyarország Kft. csomagban ajánlotta fel nekik a tizenkét bérleményt. A magas bérleti díjak miatt a plázában működtetett üzlet az egyik legdrágább megoldás a könyvesboltok esetén is. Nemrég többek között amiatt kényszerült csődvédelemre a nagyrészt sikerkönyvekkel foglalkozó Ulpius-ház Könyvkiadó, erről bővebben itt olvashat.

Az eset kapcsán kapcsán Kovács Péter, a LibriShopline csoporthoz tartozó Libri kereskedelmi Kft. ügyvezetője nyilatkozott a Pénzcentrumnak, és megerősítette, legalább 12 új, plázás bolt nyitását tervezik, és emellett további terjeszkedés várható. Kovács Péter is megerősítette, hogy a Klepierre Kft. kereste meg őket, és nem ők támadják be az Alexandrát. Elmondta még, hogy az Ulpius bedőlése után több szerző, például Vass Virág és Fábián Janka is jelezték, hogy  a Librinél szeretnék folytatni.

Rovatok