Index Vakbarát Hírportál

Videón az osztrák társulat botrányos beszéde

2015. április 21., kedd 12:29

 

Vasárnap este írtuk meg, hogy a Burgtheater színészei a Sirály előadása után (de még mielőtt Vidnyánszky Attila díjat adhatott volna át nekik) kiálltak és felolvastak egy beszédet németül és angolul arról, hogy bár a múltunk közös és Csehov összeköt, de aggódnak a magyarországi demokráciát fenyegető veszélyek miatt. A társulat szolidaritását fejezte ki azokkal, akiknek ezt el kell tűrniük.  Levetítették az aradi vértanúk listáját is. Erről két percről készült a fenti videó, amit a Cinken találtunk.

A videón jól látszik, hogy a társulat színésze, Martin Reinke felolvassa a szöveget, de nagyjából a felénél mögüle kisétál a színpadról társa, Mavie Hörbiger. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a beszéd második felében feltűnik a díjnak szánt Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) kisplasztikájával a színpad szélén, és a végén kelletlenül, egy kézfogással végülis átadja. A videón hallatszódik az is, hogy a közönség néha tapsol a beszéd közben.

Az Index megkereste a bécsi Burgtheatert, akik levelükben elmondták, azért döntöttek a furcsa akció mellett, mert a Sirály rendezője, Jan Bosse, nem tudott tegnap este Budapestre jönni, így elmaradt az előadás utánra tervezett nyilvános vitával egybekötött közönségtalálkozó. A társulat viszont nagyon szeretett volna kapcsolatba lépni a közönséggel, Magyarország kulturális fejlődése az Orbán-kormány alatt ugyanis fontos téma Ausztriában, ami a Burgtheater színészeit aggasztja, hiszen kapcsolatban vannak magyar előadóművészekkel is.

Vidnyánszky hivatalos reakciójában azt mondta, hogy:

úgy vélem, sem Magyarországon, sem bárhol a világon nem ízléses a színpadról direkt politikai leveleket felolvasni a közönségnek, mely aligha ezért érkezik az előadásra.

Rovatok