Index Vakbarát Hírportál

Nick Cave és Tatabánya Beach

2015. április 24., péntek 18:22

Már gyülekeznek az esőfelhők, közeleg a rossz idő, de szerencsére a hétvégét még nem érinti, így mindenképp érdemes kihasználnunk az elkövetkező pár napot. A jó hangulatról szörfös kamionsöfőrök, amerikai középsulisok, melankolikus grunge és mindenféle vasdalok gondoskodnak. Az Index programajánlója ezúttal is segít eligazodni a bőséges kínálatban.

ME + U = 4EVER (péntek)

A Sztárom a párom és a Pop, csajok, satöbbi óta tudjuk jól, hogy nemcsak a hanglemezeladások, hanem a független könyvesboltok is felültek arra a bizonyos szopórollerre, és gyorsulva bucskáznak a feledés felé. A Kis Könyves Éj azért jött létre, hogy a kis könyvesboltok felhívják magukra a figyelmet, és programokkal, kedvezményekkel, valamint meghosszabbított, éjszakába nyúló nyitvatartással várják az olvasó közönséget. Idén 18 budapesti és 9 vidéki üzletet kereshetünk fel. Pénteken kb. 17 órától éjfélig, az ország és a főváros több pontján

Hétvégén kétnapos pszichedelikus minifesztivált tart A Szám tavalyi győztese, a Middlemist Red. A két éjszaka közül az első talán valamivel izgalmasabbnak tűnik, hiszen a zenekar egyik nagy idolja, a texasi Black Angels előtt tiszteleg majd: koncertjük során csak az ő számaikat fogják játszani. Utána buli is lesz. Akik pedig a zenekar saját számaira kíváncsiak, azok szombat este kaphatják meg a magukét. Péntek, 21:30, GMK (Budapest, VII. kerület, Király utca 13.)

A legfiatalabb magyar zenekar a Szigeten

A halfism hetén újabb csajos bulival gurít a Beat on the Brat, ahol ismét lányok válogatnak női előadók számai közül. "Mi történik amikor egy lány fel akar szedni egy fiút? Mikor legszívesebben a dekoltázsára tetoválná: ME + U = 4EVER, vagy mikor arra gondol szerintem sokkal jobb nő vagyok, mint a csajod, miért nem hagyod már a francba?!" – fogalmaznak költői kérdéseket a lányok. Péntek, 22:00, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

A Pesti Séta újabb tematikus bulit szervez, amin ezúttal a hetvenes és nyolcvanas évek punkzenéjére fókuszálnak. A Raw Power elnevezésű buli egyértelmű utalás a punk nagypapájára, Iggy Popra. Rajta kívül olyan előadók számai csendülnek majd fel, mint a Clash, a Dead Boys, a Ramones, a Sex Pistols, a MC5, a Buzzcocks vagy a Black Flag. Péntek, 22:00, Vittula (Budapest, VII. kerület, Kertész utca 4.)

Tatabánya Beach (szombat)

Hétvégén kacsakőbajnoksággal indul a Valyo idei szezonja, ami ezúttal a Szabadság híd budai hídfőjétől jelentkezik majd. Lesznek társasjátékok, filmvetítések, koncertek és persze táncos buli is a Duna partján. A Valyo!Part egyébként annyira menő, hogy tavalyelőtt még Nick Cave is ott limonádézott a szigetes fellépése után. Szombat, 14:00 – 03:00, Szabadság híd, budai hídfő

Tavaly tavasszal meghökkentő őszinteséggel mesélt az Indexnek a dizájnerdrogos tapasztalatairól Bérczesi Róbert, a Hiperkarma éppen leszokóban lévő frontembere. Néhány hónappal később, a zenekar új lemeze kapcsán, pedig összeszedtük kedvenc Bérczesi-számainkat. A Hiperkarma ezúttal a nemrég megnyitott Parkban játszik majd. Vendégeik a Hősök lesznek. Szombat, 19:00, Park (Budapest, IX. kerület, Soroksári út 60.)

12 nap ébren, aztán 21 gyógyszerrel, lekötözve

Köztudott, hogy a házibulik központja mindig a konyha, és ezt a tézist alapul véve a LÄRM ezúttal konyhabulit hoz a sötétbe. A sztárvendég a Final Chapter kiadó alapítója, Sean Dixon lesz, aki "zsigeri klubzenét, hiánypótló vasdalokat, saját fordítású Chicago house-t és Detroit technót" oszt meg a közönségével. Az este másik fontos apropója, hogy ez lesz a klubban otthonosan mozgó, ám rövidesen Berlinbe költöző Tom Select búcsúbulija is egyben. Szombat, 23:00, LÄRM (Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 51., első emelet)

Beach Goth Party név alatt menő rockbulival készül a szombatra az Auróra is, ahol a három kamionsofőrből álló Surf Truckerz, a melankolikus grunge-t játszó Evolvo és a candybilly néven új műfajt teremtő Killin'Candy zenél majd. Szörfös színekben velük játszanak a Keeymen és a Tatabánya Beachről érkező Panel Surfers zenekarok. Szombat, 20:00, Auróra (Budapest, VIII. kerület, Auróra utca 11.)

Felnőni szívás (vasárnap)

A Dolgozók Esti Filmklubja ezúttal Spike Lee 1989-es, Szemet szemért című klasszikusát vetíti majd. A vígjáték a színesbőrűektől hemzsegő Brooklynban játszódik, ahol az olasz származású Sal pizzériája a környék egyetlen fehér üzlete. A filmet két Oscar-díjra és négy Golden Globe-ra  jelölték, ezek közül azonban végül egyetlen elismerést sem sikerült bezsebelnie. Lee-t ennek ellenére is az elsőszámú fekete rendezőként emlegetik. Vasárnap, 19:00, Auróra (Budapest, VIII. kerület, Auróra utca 11.)

Vasárnap a minneapolisi, melodikus punk-rockban utazó Banner Pilot koncertezik majd a Dürerben. "Bármelyik amerikai középiskolás srácokról szóló film fejvesztve kapkodhatna, hogy a srácokat leszerződtesse filmzenét írni, annyira jól, és komplexen adja vissza azt az édesbús hangulatot, hogy mekkora szívás is felnőni" – írják róluk a szervezők. Előttük a Fake Shakes és a Vernal játszik majd. Vasárnap, 20:00, Dürer Kert (Budapest, XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

Rovatok