Index Vakbarát Hírportál

Egy napra lesz múzeum az orosz Nobel-díjas lakásából

2015. május 24., vasárnap 21:38

Múzeum lett Joszif Brodszkij másfél szobás szentpétervári lakásából, amelyet az emigrációba kényszerült Nobel-díjas orosz költő, esszéíró születésének 75. évfordulójára nyitottak meg vasárnap. Egyelőre csak egyetlen napra, hogy aztán folytathassák a felújítást, írja az MTI.

A költőnek a Másfél szoba címmel írt esszéjéből vált ismertté a lakás, ahol Brodszkij 1955-tól egészen 1972-ig, a szovjet hatóságok által kikényszerített kivándorlásáig. 1987-ben kapta meg a Nobel-díjat, már akkor felmerült az ötlet, hogy múzeum legyen a szentpétervári otthonából.

A másfél szobányi társbérletben még javában folyt a múzeum kialakítása, amikor az orosz BBC munkatársa ott járt. Egy önkéntes épp Brodszkij költeményeinek sorait rótta a frissen festett falra, azokat a sorokat, amiket a művész ebben a lakásban írt.

A lakást ugyanakkor szinte teljesen eredeti állapotában tudják majd helyreállítani, ugyanis Mihail Milcsik, Brodszkij másik barátja a költő Szovjetunióból távozásának napján mindent lefényképezett a helyiségekben a személyes tárgyakat pedig a barátok, tisztelők segítségével kimenekítették. Mindezt azonban csak akkor fogják újra elhelyezni a lakásmúzeumban, ha azt teljesen felújítják és végleg tisztázzák a tulajdonjogi kérdéseket. A helyiség rendkívül elhanyagolt állapotban volt, mint a szentpétervári tömeglakások általában. 

 A néhai költő egyik idős szomszédja most a legnagyobb akadály a múzeummá alakításban, ő ugyanis nem hajlandó kiköltözni lakrészéből, így a főbejárat helyett a hátsó, menekülésre használt lépcsőn lehet megközelíteni a lakásmúzeumot. Ez is hosszú évekig tartó egyezkedés eredménye. 

Rovatok